Menü ≡

Méteres havazás kezdődik Ausztriában, ezúttal délen

2019.02.01. | Szerző: Bata Attila
Holle anyó kompenzációs módba kapcsolt Ausztriában. Január első két hetében hatalmas havat zúdított az Alpok északi oldalára, közben szinte egész télen megfeledkezett a déli oldalról. Az elmúlt héten kis adagokban már többször is törlesztett a déli oldalon, szombat reggelre azonban még több havat hozhat.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A Pirmin nevű mediterrán ciklon 50-80 cm havat hozhat Ausztria dél-nyugati részére (Karintia és Kelet-Tirol) 1000-1200 méter felett, de néhány magasabban fekvő völgyben (Gailtal és Lesachtal) az egy métert is elérheti a friss hó mennyisége. Intenzív havazásra van kilátás, a mennyiség nagy része péntekről szombatra várható, szombattól már fokozatosan eláll a havazás.

Szombaton az északi oldalon főnhatás érvényesül, a hőmérséklet akár 10 fokkal is melegebb lehet a déli oldalnál. Ahogy Magyarországon, így Bécsben is megenyhül az idő, az osztrák fővárosban akár 12-15 fokot is mérhetnek majd. Az enyhülés csak átmeneti, vasárnaptól érkezik a hideg és fokozatosan visszatér a tél.

A havazás mellett még három dologra kell figyelni a hétvégén az Ausztriában utazóknak. Megkezdődik a síszünet Bécsben és Alsó-Ausztriában. Közel 450 ezer iskolást küldenek síszünetre, és természetesen sok család délnek vagy nyugatnak indul szombaton a szokásos egyhetes síelésre. Az autóklub már most figyelmeztet a szombati dugókra.

A másik, hogy Ausztriában, Magyarországhoz hasonlóan, február 1-től már csak a 2019-es autópálya matrica érvényes. Tehát nem árt megújítani az éves matricákat, ha valaki eddig nem tette volna meg.

Továbbá, a havazás erős széllel érkezik, a hegyekben akár 100 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

Az osztrák hatóságok már tegnap létrehozták az un. "krízis központot", ahonnan a segítségnyújtást szervezik meg, szükség esetén.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »