Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mölltal, Saas-Fee: lavinabalesetek fiatal áldozatokkal

2011.12.10. Bata Attila

Mölltal, Saas-Fee: lavinabalesetek fiatal áldozatokkal A hirtelen jött havazás miatt fokozott lavinaveszély alakult ki az Alpok síterepein. Péntek délután a Mölltal-gleccseren 20 perces mentés után sikerült egy 16 éves fiút kiásni a hó alól. Szerdán egy hatéves spanyol kisfiú vesztette életét a sípályán, miután egy lavina betemette a svájci Saas-Fee síterepén.
A hatalmas havazás nem csak örömöt, hanem azonnali veszélyeket is hoz a síterepekre. A Mölltal-gleccseren az utóbbi napokban tekintélyes, legalább fél méter vastag jó hullott, amely sokakat csábított egy kis pályán kívüli síelésre. Ezt tette egy 16 éves osztrák iskolás is, aki az Alteck részen síelt, amikor egy 40 méter széles, másfél méter vastag hófal indult meg. Szemtanúk szerint legalább 70 méteren keresztül sodorta a lavina az áldozatát.

A mentők jelentése szerint a fiút 20 percen belül sikerült kiszabadítani a kétméteres hóréteg alól, de állapota kritikusra fordult, testhőmérséklete 28 fokra csökkent. Állapotát a helyszínen stabilizálták, majd helikopterrel a lienzi kórházba szállították.

Szívszorító és fájdalmas tragédia történt a svájci Saas-Fee síterepén szerda délelőtt. Egy hatéves spanyol fiút íratott be az édesapja oktatásra. A fiút és oktatóját a kijelölt pályán (4-es pálya Felskinn/Egginer rész) egy száz méter széles hógörgeteg sodorta el 2900 méter magasságban. Az oktatónak sikerült magát kiszabadítania a hó alól, de a fiút csak jóval később, életveszélyes állapotban tudták kiásni a hó alól, és a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe.

A külön síelő édesapa a kabinos liftből látta a lezúduló lavinát, de akkor még semmi rosszra nem gondolt, csak akkor, amikor a fia nem érkezett meg a megbeszélt találkozóra. A mentés tekintetében teljesen eltér az édesapa és a síterep álláspontja. A síterep szerint a hegyimentőknek 45 perc alatt sikerült kiásniuk a fiút a hó alól, míg az édesapa állítja, hogy a fia legalább másfél-két órát töltött a hó alatt. A fiút még élve szállították helikopterrel kórházba, ahol az orvosok már nem tudtak rajta segíteni.
KOMMENTEK
kovacspeter.ski | 2011.12.13. 18:49
Mindenhol van lavina figyelő szolgálat!!!
Pályán sízőkért ők felelnek!!!
Sörrobi | 2011.12.13. 20:03
Én nem láttam a Mölltal-gleccseren lavinát, csak azt, mikor felszállt a mentőhelikopter. Az Alteck oldalában sznóbordoztunk. Sima, fél méter szűz hó volt, de az sem volt elég a nagyobb kövek eltakarásához, így sokszor karcoltuk meg a deszka talpát.

Szállástippek
Hotel Kärntnerhof csillagcsillagcsillag
Mallnitz központjában helyezkedik el a 3 csillagos Hotel Kärntnerhof, melynek felújított 2-4 ágyas hotelszobái és 2-10 személyes apartmanjai kényelmes szálláshelyet kínálnak. Ingyenes szauna és infrakabin használat!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenhotel Badmeister csillagcsillagcsillag
Az Alpenhotel Badmesister a mölltali síterephez legközelebbi szálloda. Kellemes környezetben, nagy parkkal, félpanziós ellátással és számos wellness szolgáltatással (panorámaszauna, finn szauna, gőzfürdő, relax szoba) várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpenblick Panzió
Hangulatos, kényelmes, családbarát panzió és apartmanház a gleccser sífelvonójától csupán 7 km-re, Flattach városkában. Az ingyenes síbusz megállója a háztól 70 méterre áll meg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.