Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A német síterepek az idén a hóágyúkra költöttek

2008.12.16. Stánicz Balázs

A német síterepek az idén a hóágyúkra költöttek Az idei nyáron új felvonó építésekről nem igen lehetett hallani a német síterepeken, annál inkább a hóágyúrendszerek kibővítéséről. Ez azért is fontos, mert német síparadicsomok, ami a hóágyúrendszert illeti messze a déli szomszéd mögött kullognak.
Talán ez köszönhető annak is, hogy a német törvények sokkal szigorúbbak, mint Ausztriában. Nem egy helyen tilos bekapcsolni a hóágyúkat március 15. után és november 15. előtt. A Zugspitze gleccseren a környezetvédelmi törvények értelmében nem szabad hóágyúzni, vagyis olyan jellegű beruházás, mint Mölltalon, ahol az egész gleccseren kiépítettek a rendszert itt teljeséggel elképzelhetetlen. Sokak úgy gondolják, hogy az egyre zsugorodó gleccsereket a Zugspitzén csak így lehetne megmenteni. Az ottani illetékesek meglehetősen makacsok ez ügyben, de ez már egy más történet, most lássunk néhány idei újdonságot a német síparadicsomokban.

FELLHORN

Képzeletbeli utazásunkat kezdjük mindjárt a bajor Fellhorn síterepén. Igaz Fellhorn egyike Németország leghóbiztosabb terepeinek, és ha máshol hiánycikk is a hó, itt mindig van belőle. Persze a természetet nem lehet kiszámítani, és a hó sem éppen akkor esik amikor szükség lenne rá, különösen igaz ez a szezon elején. Pontosan emiatt építették ki korábban Fellhornon is a hóágyúrendszert, most ezt a meglévőt fejlesztik, vagy az ő szavukkal élve; optimalizálják.

Először is új víztározót építenek 50 000 m3 tároló kapacitással, továbbá hat kilométer hosszúságban fektetnek le a mesterséges havazáshoz szükséges vezetékeket. Eddig Fellhornon 250 óra kellett ahhoz, hogy behavazzák a lejtőket, az idei szezontól mindöszen 70 óra is elég lesz ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű hóval terítsék be a sípályákat. Az idei beruházás várhatóan hat millió eurót kóstál. Az üzemeltetők elképzelése szerint november elején kezdenék a hóágyúzást, feltéve, ha az időjárás engedi.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Garmisch Hausberg részén az idén tovább folytatják az elmúlt években elkezdett fejlesztéseket. Az eddigi beruházások a hóágyúrendszer terén jónak bizonyultak és meghozták a várt eredményt. A tavalyi szezon során rekordidő, mindösszesen hetven óra alatt sikerült behavazni a sípályákat.

Idén is ezt tűzték ki célul, sőt ! A Hausbergen újabb víztározó épül, ezúttal 75 000 m3 befogadóképességgel. A hóágyúrendszert 22 hidránssal (ahova a hóágyúkat csatlakoztatják) építik ki a Horn lejtőn. Remélhetőleg itt is minél gyorsabban sikerül a szezon elején hóval befedni a lejtőket, és indulhat is a síszezon!

JENNER

A Berchtesgaden vidékén fekvő Jenner síterepe az idén 53 db hóágyúval bővíti a flottáját. A fejlesztés 4,1 millió eurót kóstál. Ezen kívül 2,6 km hosszúságú, a völgybe vezető pályát is több helyütt szélesítik, átépítik és természetesen a hóágyúkból erre a szakaszra is bőven fog jutni. Az 53 hókészítőből negyven lándzsás típusú lesz, míg a maradék propelleres lesz.

Természetesen a jelentősen megnövekedett kapacitáshoz új víztározó is szükséges; a helyiek nem bíztak semmit sem a véletlenre és egy közel 50 000 m3 és 11 méter mély mesterséges tavat építettek. A fejlesztés igen fontos, hiszen az elmúlt szezonokban mindössze 20-30 olyan nap volt, amikor le lehetett síelni egészen a völgyig. Remélhetőleg ezekkel a beruházásokkal sikerül minimum száz napot elérni. Ráadásul így sokkalta gyorsabban el tudják végezni a lejtők mesterséges hóval való ellátását; ha minden jól fog működni, úgy 60-70 óra alatt megfelelő mennyiségű havat képesek „gyártani” Jenner lejtőire.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.