Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hiányzik a friss hó, de a műhavas pályákon lehet síelni

2011.02.13. Árvay Sándor

Hiányzik a friss hó, de a műhavas pályákon lehet síelni Hiába hűlt le némiképp a levegő, továbbra is hiányzik a friss hó. A február közepi szeles tavaszban így aztán itthon csak a Mátraszentistváni Síparkban, a Kékesen, valamint Eplény, Sátoraljaújhely és Visegrád pályáin lehet síelni, a többi terepen egyelőre zárva tartanak, s reménykednek az időjárás téliesre fordulásában.
Mátraszentistvánon nincs ilyen gond, mert (noha január 26-án havazott utoljára) minden este hóágyúznak, így összesen 3 km-en lehet siklani, s a hócsúszda-park is használható. A 8 pálya közül 7 síelhető, csak a mindössze 20 centis természetes hóval takart 2-es pálya van zárva. Nyitva van az 1-es (fekete-piros) pálya is, 20-25 m szélességben használható. A hó vastagsága a pályák alsó szakaszain 40-50 cm, a 760 m feletti részeken 40-70 cm. Valamennyi lift üzemel, reggel fél 10-től délután fél ötig. További örömhír, hogy szombaton is szikrázó napsütés várta a síelőket. Hasonló a helyzet Kékestetőn is: három felvonó szolgálja ki a síelőket, 25-50 centis tömörített hó takarja a pályát.

Eplényben is a rendszeres hóágyúzás segít abban, hogy a lassan három hete tartó hótlanság ellenére 50-90 centis fehér lepel takarja a lejtőket. Szombaton délelőtt a SHOWDOWN snowboard&freeski viadal szereplői uralták a terepet. Egész héten üzemel a négyüléses felvonó, nyitva a síiskola és az 1-es pálya is teljes hosszában.

Visegrádon az idei 50. üzemnap tiszteletére egész éjszaka teljes erőbedobással dolgoztak az 1/A pálya felújításán. Az összes hótartalék felhasználásával, teljes ratrakolással és természetesen hóágyúzással felfrissítették az amúgy jeges, foltos felületet. A felvonó nyomvonalra csak kevés havat sikerült tenni, ott jelenleg egy nyom használható csak, de a pálya jó állapotban van. Igaz, vannak rajta a régi kemény felületből darált részek, a meredek nagy ugratóból szétterített jobb minőségű szakaszok és frissen hóágyúzott kiváló felületek. A körülményekre tekintettel, vasárnap is hétköznapi árakon lehet síelni, és lesz esti sízés is.

Sátoraljaújhely körzetében volt ugyan némi hóesés február elején, s a pálya fogadja a vendégeket, ám a szombati időjárás, a derült, napos idő, a fagypont feletti hőmérséklet, az olvadás aligha javított a mindössze 4-10 centis, kásás hó minőségén.

Ami a közeli kilátásokat illeti, az itthon síelőknek semmi okuk az örömre. A vasárnaptól csütörtökig tartó időszakban többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak északkeleten lehet eleinte napsütés. Az előttünk álló napokban (a legnagyobb valószínűséggel kedden) lehet ugyan hószállingózás, kisebb havazás, az éjszakai hőmérséklet pedig -3, -8 fok között alakul, ám – mivel a hőmérséklet emelkedik – a hét közepén esőre, záporra számítanak a meteorológusok.

KOMMENTEK
kissünöcske | 2011.02.13. 11:37
Azért én nem vennék mérget ezekre az előjelzésekre, van esély arra hogy a szerdától péntekig tartó csapadékosabb helyzetből néhány cm friss hóval jöjjönek ki a magasabb helyek. Ne feledjük Dobogókő cca 700m, NHH 900m, MSZI 750m, az előjelzéseket síkvidékre adták meg. Itt a bűvös mondat: in bergland schnee! Az utolsó szót mindig az időjárás mondja ki.

Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Fogadó a táncoló kecskékhez
Összesen 12 darab kétágyas szobával várja vendégeit a fogadó, Galyatetőn, a mátraszentistváni Síparktól 3 km-re. Ellátás: félpanzió, vagy a'la carte a ház éttermében és kávéházában. Wellness: szauna és jacuzzi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.