Menü ≡

Ausztria május 19-én nyit, beindul a turizmus

2021.04.30. | Frissítve: 2021.05.01. | Szerző: Stani
Pontosan az egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatóan jelentette be az osztrák kormány a májusi nyitást. Május 19-én nyitnak a határok és újra fogadhatnak vendégeket az éttermek, szállások, beindul a turizmus.
h i r d e t é s
Hosszú szünet után fellégezhet a turizmus, május 19-én nyitnak Ausztriában az éttermek kül-, és beltéren egyaránt és a szállások is fogadhatnak vendégeket. Egyelőre három feltétel valamelyikéhez kötött a szolgáltatások igénybevétele; nevezetesen negatív teszt, oltást vagy betegségen átesést hitelt érdemlően bizonyító dokumentum. Ausztriában az antigén és PCR tesztet egyaránt elfogadják, míg az antigén teszt 48 óránál, addig a PCR teszt 72 óránál nem lehet régebbi.
Május 19-én az osztrák határok is megnyílnak, így immáron lehetséges lesz a turisztikai céllal történő beutazás. Határátlépésnél szintén a fenti feltételek - teszt illetve az oltást, betegségen átesést bizonyító dokumentum - szükségesek. Mindez várhatóan kiegészül az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) ország besorolásával, nevezetesen a zöld és narancssárga országok állampolgárai számára a belépés nem kötött feltételekhez, a piros (Európa legtöbb országa) országokból érkezőknek a három feltétel egyikét kell teljesíteni, míg a vörös országokból belépni szándékozókat 10 napos karantén várja, amelyet az 5. napon egy negatív teszt elvégzésével megszakíthat. AZ ECDC térképe minden csütörtökön frissül. A legutóbbi (április 29-i) besorolás szerint Magyarország nagy része a piros kategóriába tartozik (Budapest, Pest, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg).
Kaunertal gleccser május 15-én nyit
Időközben a magyar kormány is engedményeket helyezett kilátásba a külföldi utazásokat illetően. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára hazafele Magyarországra eltörlik a karantén kötelezettséget.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az idei tavasz különösen hógazdag és hideg volt az osztrák hegyekben. 1997 óta nem volt ilyen hideg április, mint a mostani. A gleccsereken jelenleg is hatalmas, csaknem 3-4 méteres hóvastagság, így kiváló lapokkal indulnak az előttünk álló későtavaszi-, nyári gleccsersí szezonba.
2021.05.01. 17:16:13 lecgo1212
Arról van infó hogy kiskorúak hogyan utazhatnak?
2021.05.01. 18:12:11 dzseki
Meg hogy a magyar védettségi igazolványt elfogadják-e?
2021.05.04. 11:37:00 arsenal
Egyelőre még sok a kérdés, remélem addig sikerül megállapodást kötni és a magyar igazolványt elfogadják majd.
2021.05.04. 11:52:48 Bata Attila
Az aktuális és hivatalos információkat itt lehet böngészgetni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...

Igen, még vannak bizonytalan elemek. Ahogy Arsenal írta, Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt egyenként az uniós és nem uniós országokkal a védettségi igazolvány elfogadásáról. Ausztriával még nincs ilyen.
2021.05.05. 10:32:31 Stani
@leco1212
@dzseki

A háttérben folyamatosan zajlanak az egyeztetések, a jövő hét folyamán már több információ is várható.

Időközben új hírek:

Elfogadhatják a saját tesztet is (Selbstest, Wohnzimmertest), vagyis, amit a gyógyszertárakban lehet kapni (Ausztriában 5db / fő ingyenes).
PCR teszt: 72 óránál nem régebbi
Antigén teszt: 48 óránál nem régebbi
Sajátteszt: 24 óránál nem régebbi

Gyerekeknek eddig betöltött 10. életév felett kellett teszt, az , hogy ez megmarad vagy lesz-e az életkorban változás még nem tudható. Mindenesetre eddig úgy volt, ha a határon nem tudtál negatív tesztet bemutatni, akkor 24 órán belül Ausztriában el kellett egyet végezni és az iletékes hatóságnak elkölteni. Hogy ezt a turisztikai jellegű beutazásokba is átültetik arról egyelőre nincs információ.

A EMA által engedélyezett vakcinákat biztosan elfogadják (Jansse, Moderna, Astra Z., Pfizer-Biontech), de várhatóan a keletieket is. Kurz pl most kezdett el tárgyalni az oroszokkal, hogy a Sputnyikot behozzák Ausztriába, ennek tükrében fura lenne, ha a Sputnyikkal beoltottakat nem engednék be.
Illetve mivel Ausztriában mind a szolgáltatások mind az országba belépés nem feltétlen oltáshoz kötött, így teszt is OK.

Az antigén tesztek Ausztriában ingyenesek és ezt minden bizonnyal a turisztikai régiókban tartozkodó vendégekre is kiterjesztik.


Szerk:
Az Osztrák Mezőgazdasági és Idegenforgalmi Minisztrérium honlapjára is felkerült egy részletes tájékoztatás újabb információkkal:

https://www.sichere-gastfreundschaf...t.at/#lp-pom-block-2452
2021.05.05. 10:47:53 - Marky -
Hiába mész be az országba negatív teszttel, attól síelni még nem tudsz jelenleg.

"Az ország 10 napos kötelező karantént ír elő. Ezt leghamarabb öt nap után egy negatív teszt birtokában lehet elhagyni."
2021.05.05. 14:58:15 Stani
Igen, ez ahogy írod a jelenlegi állapot a május 19-i határ-, és turizmusnyitás előtt.
2021.05.10. 13:07:57 arsenal
Ma délután 2-től jelentik be, hogy mi változik 19-től.
2021.05.17. 10:16:23 Emőke07
Úgy hallottam, beutazáskor nem fogadják el a keleti vakcinákat. Saját állampolgáraiknak sem, akik Szerbiába utaztak oltakozni, nem kaphatnak zöldkártyát.
Elég elszomorító, hiszen szívesen mennénk síelni még a gleccserekre!
2021.05.17. 18:18:28 Levin
tehát szerdától átlehet kelni a határon negatív antigén tesztel is? & és a tesztet igazoló pdf fájlt ki is kell nyomtatni, vagy elég a mobil képernyőjén bemutatni?
2021.05.17. 22:32:04 D.Dani
Jelenleg a beutazásnak semmi köze nincs az oltáshoz náluk. Országon belül kell sok dologhoz oltás, amire jelenleg még nem fogadják el a keletit. Azért írom, hogy jelenleg, mert oroszt ők is nemrég vettek (vagy legalábbis akartak), a kínait engedélyezte a WHO, és szerintem ők se hülyék, egy csomó bevétel kiesne, ha nem engednék be a keleti vakcinával oltottakat.
2021.05.17. 23:28:00 Bata Attila
Igen, de szerdától változások lesznek.
A 10 napos karantént eltörlik, ehhez igazolás kell oltásról, tesztről vagy korábbi betegségről. Csak néhány országnak könnyítenek, Magyarország köztük van.

Az oltások közül elfogadják az uniós vagy WHO jóváhagyottakat, vagyis kínait igen, oroszt nem.

Igazolásról valószínűleg német/angol fordítás kell.
Az előzetes internetes regisztráció marad.
Hogy hányadik után hány nappal fogadják el az oltást beutazásnál, hamarosan kiderítjük ...
2021.05.18. 16:49:07 Bata Attila
... a rendelet I mellékletében szereplő oltással (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm) beoltották (egy oltással három hóbapon belül, két oltással az elsőtől számított 9 hónapon belül, egyadagos oltás után 22 nap és 9 hónap között, valamint oltás után 9 hónapon belül, ha azt megelőzően 21 nappal pozitív PCR tesztje volt a beutazónak vagy pozitív antitest tesztje volt).
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »