Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Októberi tél Ausztriában

2012.10.28. Stánicz Balázs

Októberi tél Ausztriában Valósággal berobbant a tél Ausztriába, egyik napról a másikra változott meg gyökeresen az időjárás; a napos, csendes őszi időt havazás és kemény hidegek váltották fel. Még Bécsben is esett a hó az éjjel és még nincsen vége.
Az egyik végletből a másikba. Míg korábban rekord melegekről számoltunk be az Alpok térségében, úgy most ennek az ellenkezőjéről; ugyanis 10-15 fokkal hidegebb van az ilyenkor megszokottnál. A hidegfront szombaton érte el az alpesi ország térségét; hol délután, hol az esti órákban, de mindenütt lecsapott, helyenként közlekedési káoszt okozva.

Mínusz 17 fok és éjjel-nappal dolgozó hóágyúk

Hideg reggelre ébredt Tux völgye, ahol csaknem -7 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála; fűteni kellett a többi alpesi völgyben is, hiszen sok helyütt mértek -5 fok körüli értékeket, mint például a tiroli Tannheimen és Seefelden, de Alsó-Ausztriában is csípős reggelre ébredtek Jauerling lakói.

A hegyekben ennél jóval zordabb az idő; a bajor-osztrák határon fekvő Zugspitzén -17 fok, ugyancsak hideg volt a gleccsereken -14 fok körüli minimumokkal a reggeli órákban. 2000 méteren jellemzően -10 fokokat mértek. A sarkvidéki eredetű légtömeg határozza meg a hétfői nap időjárását is hasonló értékekkel. Kedden ugyan napközben enyhülés következik, azonban erre a napra várják a hét legalacsonyabb reggeli hőmérsékleteit az alpesi völgyekben. A hirtelen jött mínuszokat minél több síterep igyekszik kihasználni, most már nem az a kérdés, hogy hol kapcsolták be a hóágyúkat, hanem az, hogy hol nem. Vorarlbergtől Salzburgon keresztül egészen a határ közelig egyre több helyen üzemelnek a hóágyúk. Korai, tömeges szezonstartra azért ne számítsunk, a legtöbb síparadicsomban ún. hódepókat (hódombok) készítenek, amik túlélnek egy esetleges későbbi felmelegedést és a november végi, december eleji szezonkezdéskor szétteríthetők a lejtőkön.

Természetesen, mint mindig most is vannak olyanak, akik azért megpróbálják a korai nyitást; Planai, Hauser Kaibling és Reiteralm is november elsején szeretne kinyitni. Ennek érdekében mindent megtesznek és gőzerővel dolgoztatják a sok száz hóágyút. A határ közelben többek közt Stuhleck gyárt technikai havat, elsősorban a Steinbachalm környékén.

A gleccsereken is dolgoznak a hókészítő masinák, aminek köszönhetően a november elsejei hosszú hétvégére egyre több lejtőt és felvonót adnak át a nagyközönségnek.

30 cm hó a gleccsereken

A legtöbb hó a gleccsereken esett, átlagban 20-30 cm. A mai este és a hétfő még hozhat némi friss havat; 10-15 cm-t várnak 2000-2500 méter feletti régiókban. Másutt azonban meglehetősen kevés hó hulott; a karintiai Heiligenbluton a völgyben 1-2 cm, ami napközben szinte teljeséggel elolvadt; szintén kevés hó esett a határ közelben; Schneebergen is csak pár centi hó fedi a hegyoldalakat, bár legalább hideg van.

Keddtől naposabbra fordul az időjárás, a következő front szerdán és csütörtökön okozhat a déli területeken és a Tauern hegységben felhősödést és csapadékot, 2500 m felett 10 cm friss hóval. A következő nagyobb hidegfront még bizonytalan, de az időjárási modellek szerint jövő hét elején érheti el Ausztriát.
KOMMENTEK
poisonka | 2012.10.29. 04:05
hajnali 4,Sopron. pár centi friss hó, városban tapados, nézzük meg a város felett reggel!
Folyamatosan esik Éjfél óta!
Let it snow!!
Ak
Thisnoall | 2012.10.29. 12:44
Kedves sielok.hu!
Ha emlékezetem nem csal, az első képen nem Liezen, hanem Lienz látható. Vessétek össze ezzel:
http://sielok.hu/kepertekeles/siter...ep/lienz/idx/28/
vagy ezzel:
http://mw2.google.com/mw-panoramio/...photos/medium/67076269.jp...

Üdv, Máté
admin2 | 2012.10.29. 14:12
Jogos, javítottuk!
Stani | 2012.10.29. 20:35
igen, elírás volt, köszi a figyelmességet

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.