Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelőt és liftet sodort el a lavina Olaszországban

2009.02.06. Bata Attila

Síelőt és liftet sodort el a lavina Olaszországban Hihetetlen hóviszonyokat találunk Olaszországban, gyakran 3-4 méter vastag a hó a hegyek legtetején. A sok hó a síelőknek örömet, azoknak, akik sérülést vagy kárt szenvedtek az utóbbi napok lavinabaleseteiben inkább csak bosszúságot jelent.
Ha az utóbbi 3-4 nap lavinahíreit kellene összefoglalni Olaszországból, az bizony egy folytatásos teleregény is lehetne.

Szerdán a Toszkán-emilián Appenninek hegységben található Cimone-hegyen korán reggel lezúduló lavina komoly károkat okozott a síterep liftjében. Az előző éjszaka heves havazásai után reggel fél nyolckor zúdult le a lavina, szerencsére még jóval a nyitás előtt, bár a környéket a fokozott lavinaveszély miatt valószínűleg lezárták volna a síelők elől. A hógörgeteg több tartóoszlopot és a lift egyik kiszolgáló épületét is megrongálta, a kár körülbelül 100 000 euró. A lavinaveszély továbbra is fennáll, további pályákat is le kellett zárni, így az üzemeltetők dicséretes döntést hoztak, a még használható részeken a következő napokban féláron lehet síelni.

Halálos lavinabaleset történt szerda este a Tonale gleccseren. A Nigritella menedékház mellett a nap utolsó csúszására készülődött egy baráti társaság, megbeszélték, hogy a lift aljában találkoznak, és együtt mennek a parkolóba. Az egyik társuk a ház melletti off-piste részen jött le, és ahogy utóbb kiderült ezen a szakaszon temette maga alá a lavina. A társai már este riadóztatták a hegyimentőket, de a holttestet csak kora reggel találták meg.

Egy tizennyolc éves lengyel hódeszkás lány az uralmát veszette el a deszkája felett egy Pinzolóhoz közeli síterepen és nagy sebességgel egy fának ütközött. Azonnal mentőhelikoptert hívtak, de az életét már nem tudták megmenteni.

Olaszország hősként ünnepel egy kiskutyát, aki egy 53 éves asszony életét mentette meg. A hölgy fiával és barátaival a turisták elől, a lavinaveszély miatt lezárt hegyi úton túrázott a Dolomitokban, amikor elsodorta őket a lavina. A csoporttal tartó kiskutya szimatának köszönhetően sikerült őt még időben kiásni a hó alól.

A Bergamóhoz közeli Grem-hegyen lezúdult lavina már napok óta elzár több magasabban található hegyi házat a külvilágtól. Az itteni lakosokkal a hegyimentők egyelőre telefonon tartják a kapcsolatot, és próbálják újra megtisztítani az idevezető utat.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.