Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olaszországban ezekkel a szabályokkal indul a síszezon

2021.12.03. Bata Attila

Olaszországban a gleccsereken már hónapok óta lehet síelni. Az utóbbi hetekben már a magasabban fekvő síterepek is elindították a lifteket. Hamarosan több síterep is megkezdi a szezont, így átnézzük, hogy jelen pillanatban mit lehet tudni az olasz síszezonról.
Olaszországban a legtöbb síterepen 20 hónapot kell várni az újranyitásra, ugyanis a legutóbbi szezonban az összes olasz síterep zárva tartott.

Beutazás

Természetesen a konzulátus oldala az irányadó az aktuális információk tekintetében. Alapszabály: minden oltott és betegségből felgyógyult szabadon beutazhat és használhatja a zöld igazolványhoz (december 6-tól a szuper zöld igazolványhoz) kötött szolgáltatásokat. Oltások közül belépéshez leginkább a nyugati vakcinákat fogadják el. December 3-i állapot szerint két keleti vakcinára felvett egy nyugati oltás is elég. A nyugati oltások közül az AstraZenecát nem fogadják el a belépéshez két keletivel kombinálva.
December 3-i állapot a konzulátus oldalán
December 3-i állapot a konzulátus oldalán

Zöld igazolvány és szuper zöld igazolvány

Ez lényegében az osztrák minta, vagyis a 3G- és a 2G-szabály. Jelenleg a zöld igazolvány (Green Pass) van használatban, azonban december 6-tól január 15-ig szigorítanak és Super Green Pass bemutatásával lehet igénybe venni bizonyos szolgáltatásokat, főleg a fertőzöttebb régiókban. Ez azt jelenti, hogy csak oltottak vagy betegségből felgyógyultak, tesztet nem fogadnak el. Az intézkedés célja a karácsonyi időszak biztosítása.

Az oltások érvényessége a korábbi 12 hónapról 9 hónapra csökken december 15-től. Tehát, akit utoljára 2021. április 5-én oltottak, annak 2022. január 5-től már nem érvényes.

Színkódok, besorolások

Az olasz régiókat járványügyi helyzettől függően színekkel jelölik. Négy kategóriát határoztak meg a minimum veszélyességtől a maximumig: fehér, sárga, narancs és vörös. Értelemszerűen ez utóbbiban a legrosszabb a helyzet. A régiók aktuális besorolását ez az oldal mutatja. Jelenleg csak Friuli Venezia Giulia régió sárga, a többi fehér. Azt már lehet tudni, hogy hétfőtől Dél-Tirol is besárgul.

Szállodák és vendéglők

Vendéglőkben alapszabály, hogy beltéren asztalhoz leülni csak zöldigazolvánnyal lehet. Nem kell igazolás kültéren, pl. a teraszokon, vagy az olaszok körében népszerű állófogyasztásnál, pl. egy kávé a pult mellett állva. December 6-től zöld igazolvány helyett a szuper zöld igazolást fogadják el.

Szállodákban eddig nem kellett igazolás, december 6-tól csak zöld igazolással lehet szállást foglalni.

Fontos tudni, hogy amennyiben a helyzet romlik, fehérből sárgába vagy narancssárgába sorolják át az adott régiót, a super green pass igazolással továbbra is igénybe vehetők a szolgáltatások. Vörös besorolásnál már csak az alapvető szolgáltatások üzemelnek, akkor szinte minden bezár.

A Magyarországon kiadott, kinyomtatható vagy letölthető uniós digitális Covid-igazolást elfogadják a nyugati vakcinával oltottak és felgyógyultak esetében.

12 éven aluli gyerekektől nem kérnek igazolást, a síterepeken sem.

Maszk

Zárt tereken kötelező a maszk. Sárga, vagy annál rosszabb besorolású régiókban szabadtéren is.

Síelés

Akkor a lényegről. Sporttevékenység a fehér és sárga zónákban az eredeti Green Pass bemutatásával is folytatható. December 6-tól azonban a narancs régiókban csak Super Green Pass használatával. Jelen helyzetben az a biztos, hogy a fehér, sárga és narancs besorolású régiókban üzemelhetnek a liftek.

Figyeljünk a különbségre, fehér és sárga régiókban a síeléshez elég a Green Pass, azonban, ha be akarunk ülni egy hüttébe, oda már Super Green Pass kell.

Vörös régiókban jelen állás szerint nem közlekedhetnek a liftek. A megbeszélések folynak a módosításról. Az üzemeltetők 50%-os kapacitású üzemeltetést szeretnének a zárt liftekre, amire az olasz kormány még nem bólintott rá. Nyitott liftek esetén maradna a 100%-os kapacitás, azonban az összes liften kötelező lenne a maszk.

Az igazolásokat ellenőrzik jegyvásárlásnál. Több síterep pl. a Dolomitok olyan alkalmazást fejlesztett ki, amely a megvásárolt síbérletekhez társítható az igazolás. Az igazolásokat náluk naponta kell aktiválni az alkalmazásban vagy a honlapjukon.

Maszkot kötelező viselni a zárt lifteken. Hat év alatti gyerekektől nem kérik a maszkot. A zárt liftek a kapacitását 80%-ra korlátozták.

Síbérletek vásárlásánál feltétlenül nézzük meg előre a síterep honlapját. Számos síterep csak az interneten engedélyezi a bérletek megvásárlását és több helyen korlátozásokat vezetnek be a kiadható bérletek számában.

További fontos változások január 1-től

Január 1-től csak kötelező felelősségbiztosítással lehet síelni Olaszországban. Erre megfelel bármilyen a síelő által megkötött biztosítás, amely ezt tartalmazza. Végszükségben a síterepeken a napijegyekhez 2-3 euróért lehet kiegészítő biztosítást vásárolni.

Jó tudni, hogy a bukósisak viselete jelenleg 16 év alatt kötelező. Jövőre a korhatárt felemelik 18 évre.

Óvatosan az alkohollal. Január 1-től a pályarendőrök szondáztathatnak. Az autóvezetéshez hasonló limiteket vezetnek be, és komoly pénzbüntetéseket az alkohol befolyása alatt síelőknek.

Ez utóbbi három intézkedésről már külön cikk is készült, amely hamarosan nyilvános lesz.

Frissítés (2021,12.14)

December 16-tól január 31-ig az Európai Unió országaiból érkezők kizárólag negatív tesztelési eredménnyel léphetnek be Olaszországba. Ez természetesen vonatkozik a magyar állampolgárokra, és az oltottakra is. Részletek itt.
KOMMENTEK
Gerykk | 2021.12.03. 05:28
Sziasztok.

Elolvastam a cikkben linkelt konzuli oldalon szereplő szabályokat… “ Olaszország elismeri azt a magyar uniós digitális Covid-igazolványt is, amely igazolja, hogy birtokosa az EMA által nem engedélyezett vakcinával végzett elsődleges oltási ciklus után harmadikként felvett egy EMA által engedélyezett m-RNS-vakcinát is.” Ez az én értelmezésembe azt jelenti, hogy 2 keleti + 1 nyugati (3.-ként) jó az Olaszokhoz. Kérlek javítsatok ki ha rosszul értelmezem a leírtakat.
Varghasz | 2021.12.03. 05:34
Igen, ha a nyugati m-rns, azaz pfizer vagy moderna.
Gerykk | 2021.12.03. 06:20
Ez esetben, nem kötöszködésből, de frissíteni/kiegészíteni kellene a cikket mert abban az szerepel, hogy “két keleti vakcina + egy nyugati nem elég.”…
gybv | 2021.12.03. 07:06
@Gerykk: ezúttal a magyar konzulátusi oldal ad téves infót. Az olasz kormány odala (angol verzió) elég egyértelműen leírja, csak az EU által engedélyezett vakcinákat fogadják el.
https://www.salute.gov.it/portale/n...uovocoronavirus/dettaglio...
osvald | 2021.12.03. 08:45
Sziasztok! Tud valaki magyar szállást a Sella Ronda környékén?
bredo | 2021.12.03. 11:33
Sziasztok!
12 év alatti gyerek hogyan juthat Supergreenpasshoz, ha a teszt nem elég, oltani meg nem lehet őket (még) ?
vaditami | 2021.12.03. 12:17
A konzuli szolgálat írja!
Olaszország elismeri azt a magyar uniós digitális Covid-igazolványt is, amely igazolja, hogy birtokosa az EMA által nem engedélyezett vakcinával végzett elsődleges oltási ciklus után harmadikként felvett egy EMA által engedélyezett m-RNS-vakcinát is.
Bata Attila | 2021.12.03. 12:28
Gerykk:
sajnos napokon át gyűjtöttem az anyagot a cikkhez és a konzulátus oldalán lévő táblázat az utolsó pillanatban ismét módosult. Tényleg naponta kell ezt követni. Most két keleti vakcinára az összes nyugatit elismerik kivéve az AstraZenecát. Bonyolítja az esetet, hogy ezzel a kombinációval beutazni nem lehet, de zöld igazolást kaphatsz ...

Bredo:
12 év alatt nem kérik
Kis Kovi | 2021.12.03. 14:53
Arra van valami útmutatás, feltétel, hogy két Szputnyikra kapott "nyugati" vakcina esetén hány napnak kell eltelni a 3. vakcina beadásától vagy már akár aznap mehet az ember?
Bata Attila | 2021.12.03. 15:48
The new Certifications for "third dose" (also called "booster" or "booster" dose) and "second dose" in the case of Janssen (Johnson & Johnson) vaccine or post-recovery vaccine are issued within 48 hours of vaccination.

Tehát, Olaszországban a harmadik oltás után, két keletire felvett után is, 48 órával később érvényes a green pass.
https://www.dgc.gov.it/web/faq.html...#pvaccinate
Kis Kovi | 2021.12.03. 17:34
Köszönöm. Sajnos hetekkel ezelőtt kértem a két évvel ezelőtti foglalás elhalasztását, mert akkor még ilyen feltételről nem volt szó, igaz, lehet, hogy egy hét múlva ismét változtatnak rajta.
tomika | 2021.12.04. 20:42
Akkor most ha jol értelmezem 2 kinaival plusz 1 pfizerrel nem tudok beutazni de megkapom a green passot?igy akkor mi az értelme?
Bata Attila | 2021.12.04. 21:14
Nem, be tudsz utazni. Nézd meg még egyszer a táblázatot.
palvia | 2021.12.04. 23:41
Mi 11.-én megyünk Val di Sol-ba. A 6 napos Superskirama bérletet naponta kell érvényesíteni a pénztárakban?
Bata Attila | 2021.12.05. 01:09
Ez jó kérdés , hogyan ellenőrzik az olaszok a green pass-t. A Dolomitok azt találta ki, hogy a honlapjukon, mobil alkalmazásukban egyszerűen hozzá lehet rendelni a bérlethez az igazolást. Nem tudom, hogy mi az értelme, hogy naponta kell aktiválni, valami biztos lehet.
Több infó itt: https://www.dolomitisuperski.com/
Egy videó erről itt: https://www.youtube.com/watch?v=yk6...6mski8y4

A Superskirama bérletnél nem találtam ilyet, talán a szállásadó vagy a síterep segíteni tud.
Szalay Barna | 2021.12.06. 10:52
Sziasztok,
Mi a helyzet a nem oltott 12-14 közötti gyerekekkel?
Filo74 | 2021.12.06. 12:36
Sziasztok

A Super Green Pass az egy külön alkalmazás (nem találtam ilyet) vagy csak a green passban megnézik, hogy megfelelek-e a 2g szabálynak?
Bata Attila | 2021.12.06. 12:57
Filo74
Nem külön alkalmazás, csak "osztrákra" lefordítva green pass = 3G és super green pass = 2G, tehát egy alkalmazás 2 szempont alapján
Bata Attila | 2021.12.06. 13:00
Szalay Barna
A nem oltott 12-14 éves gyerekek 72 órás PCR-teszttel jók ott, ahol "csak" zöld pass-t kérnek.
Filo74 | 2021.12.06. 15:37
Köszi
Én is valahogy így gondoltam.
Zoli bácsi | 2021.12.14. 09:23
Szóval a mindenféle Green Pass egyenlő az ESzT-ről letölthető "Uniós oltási igazolvánnyal", benne 2X szputnyik + Pfizer? Mrt más konkrétumot nem találtam.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.