Menü ≡

Hatalmas havazás a Pireneusokban: 150 cm két nap alatt

2020.01.23. | Szerző: Bata Attila
Továbbra is tombol a Gloria ciklon az Ibériai-félszigeten, főleg a Pireneusokban hullott rengeteg hó. Nagyon örülnek a francia, spanyol és andorrai síterepek.
Még egy nap van hátra a hatalmas havazásból és fellélegezhetnek a Pireneusok síterepei. Főleg a keleti oldal, mert hatalmas mennyiségű hó érkezett az elmúlt napokban.

A francia oldal síterepeinek üzemeltetői egyrészt fellélegeztek, hiszen itt is elég rosszul indult a szezon. Másrészt ez a havazás a lehető legjobbkor jött, két héttel az iskolai szünet megkezdése előtt. És azt se felejtsük el, hogy a most lehullott méteres hóval már akár szezon végéig is el lehet gazdálkodni.

A hegység meteorológiai állomásainak és síterepeinek adataiból az látszik, hogy a keleti oldalon a legtöbb helyen 80-150 cm hó hullott az elmúlt 48 órában. Néhány helyen ennél is több és a hóréteg már közelíti a kétméteres határt.

Az érintett síterepek manapság inkább azzal vannak elfoglalva, hogyan szabadítsák ki a lifteket a hó fogságából, vagy a vendégek számára is elérhetővé tegyék a parkolókat és a síterephez vezető utakat. Így most még zárva tartanak. A nagy havazás a mai nappal elbúcsúzik, és fokozatosan tér vissza az élet a sípályákra.

A lavinaveszély jelenleg is jelentős (4/5-ös), ez valószínűleg még a következő napokban sem fog változni, havazás után enyhe emelkedés várható a hőmérsékletekben.
A katalán La Molina síterepe: végre valóra vált az álmunk...
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »