Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szombat reggel indul a szezon a Pitztal gleccseren

2009.09.10. Bata Attila

Szombat reggel indul a szezon a Pitztal gleccseren A helyiek tartják magukat tavalyi ígéretükhöz, amikor az izraeli hókészítő gép vásárlásakor azt ígérték, hogy az idén szeptember közepén nyitják meg a gleccsert a síelők előtt. A gépet üzembe kellett állítani, hiszen a hőmérséklet még túl enyhe ahhoz, hogy természetes havon lehessen csúszni.
A hókészítőgépet kedden indították be, és az alkalomra meghívták a legjobb osztrák terepek üzemeltetőit is, afféle szakmai bemutatóra. A gép 11 méter magas és 30 tonna súlyú, vagyis egy külön épületet kellett köré építeni. Az adatok szerint naponta 950 köbméter havat képes gyártani. Ez nem olyan hatalmas mennyiség, ennyit egy modern hóágyú is kiprésel magából az osztrákok szerint. A különbség az, hogy egy átlagos hóágyúnak ehhez mínusz hőmérséklet kell, az IDE hókészítője pedig akár 30 fokban is gyárthatja a havat. Költségekben azonban ég és föld a két megoldás. Egy hagyományos hóágyúval átlagosan 2,5 euróba kerül egy köbméter hó előállítása, addig a csodagép elég drágán termel, 20 eurónál olcsóbban nem lehet előállítani egy köbméter havat. A költségeket tovább növeli, hogy a legyártott havat még szét kell teríteni a terepen, ehhez pedig még jó néhány rakrakot kell üzemanyagostul megfizetni.

Végül is a megkérdezett síterep-üzemeltetők egyhangúlag megállapították, hogy működőképes megoldásról van szó, amely költségei miatt csak kisebb területek behavazására használható, például egy gleccseren beválhat. Arra valószínűleg még várni kell, hogy az alacsonyabban fekvő osztrák pályákra is telepítsenek egy ilyen monstrumot.

A tervek szerint szombatig annyi havat gyártanak, hogy Panoramabahn (lift) oldalában lehet majd síelni. A lift középső (3020 méter) és felső állomása (3440 méter) közötti szakasz megnyitásával kezdődik a 2009/2010-es szezon. A nyitva tartás még inkább a nyarat idézi, mint a telet, egyelőre csak 13 óráig üzemelnek a pályák.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.