Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zermatt és Pitztal különleges hóágyúkat telepít

2008.07.26. Bata Attila

Zermatt és Pitztal különleges hóágyúkat telepít Befejeződött az Alpok gleccsereire rendelt hóágyúk tesztelése Izraelben, így hamarosan útjára indul a szállítmány és az idei szezontól Zermatt és Pitztal gleccserein is az IDE izraeli cég hóágyúi fognak dolgozni, amelyek harminc fokos melegben is gond nélkül képesek havat gyártani.

A tragikusan enyhe 2006/2007-es szezon után döntött úgy az Alpok két gleccserterepe, hogy megoldást kell találni arra, hogy állandóan megfelelő hóviszonyok várják a síelőket. A svájci Zermatt felsőbb régióiban kora őszre rendszerint elolvad a hótakaró a gleccserterep alján, legalább 500 méterrel a lift alsó állomása felett. Ezt a távot rendszerint gyalog kénytelenek megtenni a síelők. Első lépésben ezt a területet látják el az izraeli cég hóágyúival.

Az izraeliek a múlt héten Netanya mellett, harminc fokos hőmérsékleten tesztelték a megépített hókészítő rendszert. A globális felmelegedés időszakában komoly érdeklődés kíséri az izraeliek hókészítő technikáját. A hagyományos módszerekkel fagyponthoz közeli külső hőmérséklet és megfelelő páratartalom szükséges a hógyártáshoz, ezzel szemben az izraeliek módszere független a külső hőmérséklettől, és ahogy a teszt is mutatja még 30 fokban is képesek havat gyártani.

Az IDE cég szerint ez a módszer nem csak hatékonyabb a hagyományossal szemben, de a hó előállításához is 80 százalékkal kevesebb energiát használnak fel. Az éves energiaszükséglete megegyezik egy átlagos családi ház éves energiafogyasztásával. A folyamat során nem használnak kémiai adalékanyagokat, a gyártók szerint környezetbarát eljárásról van szó.

Zermatt 2 millió svájci frankot költ a rendszer megvásárlására, amelytől a stabilabb hóviszonyokat, az október-novemberi időszak gyengébb látogatottságának javulását remélik. Pitztal, Ausztria legmagasabb gleccserre is komoly célokat tűzött ki maga elé. Az új rendszerrel a leghamarabb üzemelő gleccser szeretnének lenni, vagyis szeptember elseje után folyamatosan jó minőségű hóval csábítanák magukhoz elsősorban a hóbiztos edzőpályákat kereső alpesi versenyzőket, de természetesen a nagyközönséget is.

A sikeres tesztek után hamarosan helyükre kerülnek a berendezések, és az idei ősztől már az izraeliek által gyártott mesterséges havon lehet ezen a két gleccseren síelni. A kezdeményezést természetesen árgus szemmel figyeli a többi európai gleccser is, hiszen jelenleg ez az egyik lehetséges módja annak, hogy újra életet leheljenek az évek óta zsugorodó európai gleccserekbe.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.