Menü ≡

Zermatt és Pitztal különleges hóágyúkat telepít

2008.07.26. | Szerző: Bata Attila
Zermatt és Pitztal különleges hóágyúkat telepít Befejeződött az Alpok gleccsereire rendelt hóágyúk tesztelése Izraelben, így hamarosan útjára indul a szállítmány és az idei szezontól Zermatt és Pitztal gleccserein is az IDE izraeli cég hóágyúi fognak dolgozni, amelyek harminc fokos melegben is gond nélkül képesek havat gyártani.
h i r d e t é s

A tragikusan enyhe 2006/2007-es szezon után döntött úgy az Alpok két gleccserterepe, hogy megoldást kell találni arra, hogy állandóan megfelelő hóviszonyok várják a síelőket. A svájci Zermatt felsőbb régióiban kora őszre rendszerint elolvad a hótakaró a gleccserterep alján, legalább 500 méterrel a lift alsó állomása felett. Ezt a távot rendszerint gyalog kénytelenek megtenni a síelők. Első lépésben ezt a területet látják el az izraeli cég hóágyúival.

Az izraeliek a múlt héten Netanya mellett, harminc fokos hőmérsékleten tesztelték a megépített hókészítő rendszert. A globális felmelegedés időszakában komoly érdeklődés kíséri az izraeliek hókészítő technikáját. A hagyományos módszerekkel fagyponthoz közeli külső hőmérséklet és megfelelő páratartalom szükséges a hógyártáshoz, ezzel szemben az izraeliek módszere független a külső hőmérséklettől, és ahogy a teszt is mutatja még 30 fokban is képesek havat gyártani.

Az IDE cég szerint ez a módszer nem csak hatékonyabb a hagyományossal szemben, de a hó előállításához is 80 százalékkal kevesebb energiát használnak fel. Az éves energiaszükséglete megegyezik egy átlagos családi ház éves energiafogyasztásával. A folyamat során nem használnak kémiai adalékanyagokat, a gyártók szerint környezetbarát eljárásról van szó.

Zermatt 2 millió svájci frankot költ a rendszer megvásárlására, amelytől a stabilabb hóviszonyokat, az október-novemberi időszak gyengébb látogatottságának javulását remélik. Pitztal, Ausztria legmagasabb gleccserre is komoly célokat tűzött ki maga elé. Az új rendszerrel a leghamarabb üzemelő gleccser szeretnének lenni, vagyis szeptember elseje után folyamatosan jó minőségű hóval csábítanák magukhoz elsősorban a hóbiztos edzőpályákat kereső alpesi versenyzőket, de természetesen a nagyközönséget is.

A sikeres tesztek után hamarosan helyükre kerülnek a berendezések, és az idei ősztől már az izraeliek által gyártott mesterséges havon lehet ezen a két gleccseren síelni. A kezdeményezést természetesen árgus szemmel figyeli a többi európai gleccser is, hiszen jelenleg ez az egyik lehetséges módja annak, hogy újra életet leheljenek az évek óta zsugorodó európai gleccserekbe.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »