Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az idén tényleg színes hó eshet Chamonix lejtőin

2008.07.22. Bata Attila

Az idén tényleg színes hó eshet Chamonix lejtőin Igazán színes hír érkezett az Alpok egyik legpatinásabb síterepéről, a francia Chamonix-ból. Megkezdődtek egy szokatlan kezdeményezés előkészületei, hogy a téli szezonban festékkel színezzék meg a lehulló havat. A világszenzáció bevezetésétől a lavinabalesetek csökkenését várják.

Az amerikai Copper Mountain síterepén próbálták ki az előző szezonban az Európában most bevezetendő módszert. A megoldás lényege, hogy az eddig jobbára a mesterséges lavinák beindítására szolgáló "ágyúkba" ezentúl robbanótöltetek helyett festékkapszulákat helyeznek, és azokat lövik ki, pontosan akkor, amikor havazik.

Lényegében minden komolyabb hóesést más színnel megfestenek, így később, amikor a különböző színű rétegek egymásra rakódnak, az üzemeltetőknek könnyebb dolguk lesz a megállapítani a lavinaveszély komolyságát. Nem véletlen, hogy az egyik lavinák által leginkább sújtott hegyoldalban, a Flegere terület Combe de Lachenal részén telepítik az első ágyúkat.

Chamonix április elején döntött a módszer bevezetése mellett. Más európai síterepek is figyelemmel kísérik a kísérletet, ha beválik, akkor akár Verbier és St. Moritz is színes lejtőkkel várhatja a síelőket, amelyek - a síterepek szerint - korlátozott látási viszonyok vagy nagyobb vihar esetén még nagyobb biztonságot is nyújthat a síelőknek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.