Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már működik Zermatton a brutális hóágyú

2008.12.04. Bata Attila

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a híres svájci síterep az izraeli IDE cégtől vásárol olyan hóágyút, amely képes akár 30 fokos melegben is havat gyártani. A hatalmas hóágyút, amely egy igazi monstrum, a múlt héten állították üzembe Zermatt hegyoldalában.
A 11 méter magas és 30 tonna súlyú csúfságot a 2939 méter magasan fekvő Trockener Steg feletti Theodul-gleccserre építették, hiszen az utóbbi évek enyhe időjárásának köszönhetően a gleccser alsó 500 méteréről már gyakran eltűnt a természetes hó, és nem tett jót az üzletnek, hogy nem lehetett lecsúszni a lift aljáig.

Amint a fenti adatokból is látszik egy hóágyúról van szó, amit inkább hógyártó gépnek kellene nevezni, hiszen naponta 2000 köbméter havat képes gyártani, azt egy csövön kivezetik egy nagy gyűjtőbe, és ratrakokkal szállítják a helyszínre. A hógyártás folyamata teljesen automatizált, mindent a számítógép csinál, a pályamunkásoknak csak a legyártott havat kell elszállítaniuk. A gépezet előnye a nyári hónapokban jelentkezik majd, amikor magasabb hőmérsékleten is képes lesz majd havat gyártani, hátránya a magas energiafogyasztás. Amennyiben egész évben üzemelne, akkor egy közepes méretű családi ház éves energiafogyasztásával kellene kalkulálni, de az üzemeltetők szerint sokat fog pihenni a monstrum, hiszen a jelentős kapacitása miatt nem kell, hogy állandóan üzemeljen.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.