Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Planica újjászületett: átadták a szlovén síugró központot

2015.12.12. Bata Attila

Péntek délután régóta várt ünnepségre került sor a szlovéniai Júliai-Alpokban. A planicai síugró központ hosszú éveken keresztül a síugrás Mekkájának számított, azonban eljárt felette az idő. A szlovének felújították, kibővítették és Planica mától ismét a régi fényében ragyog!
Planica nemcsak Szlovéniában, hanem az egész világon fogalom, főleg a síelés északi ágát szeretők körében. Már 1921-ben épült a környéken síugrósánc, azóta többször is átépítették a környéket. A megnyitó ünnepségen a sportot felügyelő szlovén miniszter mondott beszédet, aki kiemelte, hogy itt ugrottak a világon először 100 méter, majd 200 méter felett. Csak eddig összesen 42 világcsúcsot értek el itt a síugrók.

Légi felvétel
1936-ban az osztrák Sepp Brandl került 100 méter felé, majd a finn Toni Nieminen repült 200 méter fölé 1994-ben. A sánc utolsó nagy ugrását 2005 márciusában ugrották 239 méterrel. Azóta az újjáépített norvég sánc elvette a rekordokat.

A közel nyolcéves felújítás eredménye egy sírepülő sánc, hét síugró sánc és egy sífutópálya, ezek a legfontosabb elemei a megújult északi síközpontnak. Az építkezés közel 40 millió euróba (kb. 12,7 milliárd forint) került.

Az átadó ünnepség (drótköteles csúszás 0:58-tól)
Szombaton nyílt nap lesz a síközpontban, ahol a látogatók lecsúszhatnak az egyik sánc felett futó drótkötélen. A megnyitó ünnepségen ezen az 566 méter hosszú, a világ legmeredekebb drótkötél pályáján (zipline) hozta a szlovén zászlót a helyiek egykori világbajnoka, Franci Petek.

Az új létesítménnyel a szlovénok megpályázták a 2021-es északi sí világbajnokság rendezési jogát.
Építkezés Planicán - 2013 augusztus | Fotó: sielok.hu
Építkezés Planicán - 2013 augusztus | Fotó: sielok.hu
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.