Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az elmúlt évszázad leghidegebb tele következhet!

2013.09.30. Stánicz Balázs

Az elmúlt 100 év leghidegebb tele következhet Európában, különösen január és februárban várható rekord zimankó, olyan értékekkel, amit már nagyon régen mérhettünk. Legalábbis ezt állítja több szakértő és meteorológus, köztük németek és oroszok.
A Freya gleccser Grönlandon | Forrás: foto-webcam.eu
A Freya gleccser Grönlandon | Forrás: foto-webcam.eu
Meleg ruhákkal kell felkészülnünk a soron következő télre, mivel ez lesz az elmúlt évszázad leghidegebb tele, állítják a szakértők. A német Dominik Jung szerint januárban és február kifejezetten hideg lesz, a hőmérők higanyszála olyan alacsonyra süllyedhet, amire 1913 óta nem volt példa. Joe Bastardi (Accuweather) szintén megerősíti kollégája kijelentését; „nagyon hideg lesz” amit a sarki légtömegek átrendeződésével és a csökkenő naptevékenységgel magyaráz.

Elena Volosiuk (FOBOS, Oroszország) állítása szerint a légkörzés megváltozása okozhatja a rekord hideget. A telek enyhék, vagy legalábbis átlagosak, amennyiben az Atlanti (nyugatias) áramlások dominálnak, azonban az elmúlt években egyre többször csapott le Európára a sarki eredetű hideg. Volosiuk ugyanakkor figyelmeztet, hogy hiba lenne egy új jégkorszakról beszélni. Az orosz Meteorológiai Intézet munkatársa, Ponktatenko a helyzetet a következőképpen magyarázza; „ A rohamosan olvadó Északi Sarkvidék jege amolyan nyitva hagyott hűtőként funkcionál. A hideg légtömegek dél felé „vándorolnak”, azaz a meleg (felmelegedés) felelős a hidegért. „

Alapjáraton a sarkvidék felett télen alacsony nyomású képződmények uralkodnak, melyek szélén nyugati szelek fújnak, ezzel mintegy megakadályozva a hideg levegő dél felé áramlását. A folyamatosan zsugorodó jégtakaró miatt a szabaddá váló tengerfelületről egyre több meleg levegő áramlik a magasba, ami megzavarja a szokásos áramlatokat.

Ráadásul az idei nyáron a megszokottnál is nagyobb arányban olvadtak Grönland partközeli jégmezői; így a Freya gleccser átlagosan 1,5 métert vesztett a vastagságából, ami háromszor több, mint az átlag. Osztrák kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy az elmúlt tél igen hószegény volt Grönlandon – a Freya gleccsert áprilisban mindösszesen 50 cm hó borította - , továbbá a modern kori mérések óta a legmelegebb nyárnak bizonyult az idei, július utolsó napjain közel 25 fokot mértek árnyékban.
KOMMENTEK
Sörapu. | 2013.09.30. 21:24
Hideg lesz. Na bumm, majd jól felöltözünk. De ez úgy hülyeség ahogy van. Azt sem tudják a szakértők megmondani, hogy jövő héten milyen idő lesz, nemhogy januárban!
illeskese | 2013.09.30. 21:39
Örülnék ennek, de ettől még a legmelegebb is lehet. Ugyanezt mondták a nyárra is...
Stani | 2013.09.30. 21:39
:)) ez valóban igaz, bár itt nem arról van szó, hogy bárki megmondaná, hogy január 14-én -21 fok lesz délután kettőkor ragyogó napsütéssel:)

Persze francia szakértők meg az évszázad leghidegebb nyarát jósolták a mostanira, abból se lett sok minden, de ha bejön, akkor meg verhetik a mellüket :)
saci1 | 2013.09.30. 22:26
Ahogy elolvastam a cikket, nekem is leglőször az ugrott be, hogy tavasszal azt lehetett olvasni, hallani, hogy idén nem lesz nyár. Hát szépen éreztük a bőrünkön szó szerint.
balumaci | 2013.09.30. 23:38
Az idei nyarat is temették, aztán ...
MAjd áprilisban kiderül :)
maci-laci | 2013.10.01. 06:22
A téma avatott "szakértőjét" hoznám fel, amikor egy tavaszi napon azt mondotta:
A háziasszonyok nyugodtan ültessék ki a muskátlikat, vagy megfagy vagy nem :D
A tanulság, hogy majd meglátjuk, de Én már nem hiszek az ilyen károgásoknak.
maci-laci | 2013.10.01. 06:23
Az előző hozzászólásomból kimaradt, hogy az avatott "szakértőt" Aigner Szilárdnak hívják.
Stani | 2013.10.01. 12:24
Én fel vagyok iratkozva az emelt díjas sms-re :) Viccet félretéve, az a következtetés, amiből levonják, hogy hideg tél jöhet teljesen logikus, aki kicsit is jártas az időjárás-klimatológia világában (volt szerencsém anno tanulni:)
Chopoker | 2013.10.02. 23:33
A hó egyik szükséges feltétele a hideg időjárás, de engem sokkal inkább a havas telek hoznak lázba. Igaz tavaly itthon is sok hó volt, aztán mindig gyorsan elolvadt. Ha ebből indulok ki, akkor jöjjön a hideg tél, de gyakori hóeséssel! Alapigazság: erdőben sosem fázol, mert amire leérsz odáig, addigra már jól bemelegszel, a szél meg enyhül annyit, hogy éppen a legjobb legyen!

Ha karácsonyra lesz méteres hó, akkor cserébe felőlem lehet rekord hideg is. :-)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.