Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rekorderejű szél, 222 km/órás a Lomnici-csúcson

2017.02.25. Bata Attila

Pénteken hatalmas erejű szél tombolt Szlovákiában. A síterepeken is gondot okozott a nagy szél. Számos ülőliftet le kellett állítani az óránkénti 100-130 km/órás sebességű széllökések miatt. A Lomnici-csúcson megdőlt a helyi rekord, 222 km/órás szél tombolt.
A Lomnici-csúcson (Lomnický štít) 1951 óta üzemel a meteorológiai állomás. Az eddigi legnagyobb erősségű széllökést 2011. február 11-én mérték 220 km/órás sebességgel. Ez a rekord dőlt meg tegnap 222 km/órás új csúccsal. Az itteni mérőállomáson ez volt a negyedik alkalom, hogy 200 km/óránál nagyobb erősségű szelet mértek. A szlovák rekord nem dőlt meg, azt a kissé lentebb található Kő-pataki-tó (Skalnaté Pleso) mellett mérték, 283 km/órás sebességgel.

Rekord a Lomnici-csúcson (SHMÚ)
Rekord a Lomnici-csúcson (SHMÚ)
A SHMÚ ábráján az is látható, hogy a környező csúcsokon, milyen maximumokat mértek. Az adatok szerint a Magas-Tátrában jóval erősebb széllökések tomboltak, mint a Lengyel-Tátrában (Kasprowy) vagy az Alacsony-Tátrában (Chopok).

A környező hegyek mérései (SHMÚ)
A környező hegyek mérései (SHMÚ)
Poprád felett a Magas-Tátra erdős zónájában 115-145 km/órás széllökéseket mértek, így a sílifteket le kellett állítani. Szlovákia más síterepein is okozott gondokat a szél.

A tűzoltóknak is volt dolguk, a szél fákat döntött ki, amelyeket el kellett távolítani az utakról. 
KOMMENTEK

Szállástippek
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.