Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rongálás? Közel 30 kabin zuhant a földre Kanadában

2019.08.12. Bata Attila

A Sea to Sky (Tengertől az égbe) libegő a kanadai Vancouvertől nem messze épült fel. A népszerű idegenforgalmi látványosságot valószínűleg vandálok támadták meg, elvágták a drótkötelét és szinte az összes kabin a földre zuhant.
Kép: Royal Canadian Mounted Police (RCMP)
Kép: Royal Canadian Mounted Police (RCMP)
A rendőrségnek kell hosszabb vizsgálatokat lefolytatnia a lezuhant kabinok ügyében. Kiderült, hogy a felvonó 30 darab kabinjának a nagy részét reggelre a földön találták meg. A közeli kemping lakói hajnalban durranáshoz hasonló hangokat hallottak. A drótkötél átvizsgálása után a szakértők megállapították, hogy a kabinokat tartó kötél nem magától szakadt el, hanem, a külső nyomok erre utalnak, valaki elvágta a drótkötelet.

A helyi tévé beszámolója
A közel két kilométer hosszú felvonó a tengerparttól indul és 855 méteres magasságba érkezik. A drótkötele 30 darab nyolcszemélyes kabint szállít, így csúcsidőben egyszerre 240-en utazhatnak rajta. A kabinokat egy 55 milliméter vastag, hat szálból sodort drótkötél mozgatja, amelyet a helyi rendőrség feltételezése szerint valamikor szombat hajnal 4:30 körül vághattak át. A rendőrség által szabotázsnak minősített cselekedet szerencsére üzemidőn kívül történt, a lift utasokat nem szállított, a személyzet közül senki sem sérült meg.

A rendőrség feltételezése szerint a tettes vagy a tettesek a hegyoldal turistaösvényein jutottak fel a drótkötélpálya egyik oszlopához, ahol létra segítségével felmásztak és elvágták a kötelet. A nyomok rögzítése és a nyomozás érdekében a közeli turistautakat lezárták.

A becsült anyagi kár jelentős, kb. 1 millió kanadai dollár (kb. 220 millió forint), de a felvonó leállása miatti kieső bevétel is számottevő lehet.

A környék és az idegenforgalom életében is fontos szerepet játszik a kabinos lift. Fent vendéglő várja a turistákat. A vendéglő esküvők kedvelt helyszíne, de most a nyár végére tervezett esküvőket le kellett mondani.

Természetesen, most még nehéz megmondani, hogy mikor indulhat újra a korábban télen-nyáron üzemelő lift. A nyári csúcsszezonban 200 alkalmazott dolgozott a felvonó üzemeltetésén, az ő munkájuk is veszélybe került. Szintén csökkenő forgalomra számíthatnak a környék vendéglátói.

A kabinos felvonót 2014-ben építette meg az osztrák Doppelmayr cég, amelynek a szakértői azonnal a helyszínre utaztak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.