Salzburgi hókörkép, avagy hol síelhetünk

2022.12.04. Stánicz Balázs

Immáron december első hétvégéjét tapossuk, lassan minden síelő és snowboardos felébred a nyári álmából. Eddig jórészt csak a gleccsereken csúszhattunk, a napokban több alacsonyabb síterepen is kezdetét vette a szezon, igaz egy-két kivételtől eltekintve egyelőre szerény kínálattal. Salzburgi körkép következik.
Tavaly ilyenkor az alacsonyabb völgyekben is sok hó volt, az ilyen kilátásokra egyelőre várni kell - Fotó: Stánicz Balázs (Stani)
Míg tavaly ilyenkor a bőséges novemberi és decemberi havazásoknak köszönhetően tekintélyes hótakaró alakult ki az alacsonyabb völgyekben is, addig idén homlokegyenest más a helyzet. Az 1000 méter alatti völgyekben nincs vagy csak mutatóban van természetes hó, kicsivel magasabban, 1300-1500 m közt már jobb a helyzet. A Hochkönighez tartozó Hochkeil síterepén olyannyira, hogy szombaton egy tányérosssal kinyitottak. Ez önmagában aligha lenne hír értékű, azonban mindezt hóágyúk nélkül tették, ugyanis azon kevés salzburgi síterepek közé tartozik, ahol nem üzemelnek hóágyúk.
Impozáns felvételeket szolgáltat a Hochkönig csúcsára telepített webkamera - Fotó: foto-webcam.eu
Egy virtuális hógolyódobásnyira található Snow Space Salzburg (Zauchensee, Flachau, Wagrain, Alpendorf) is beindult a síélet, a hegyek közti síhinta egyelőre kissé távolinak tűnik, a völgypályákra még jócskán hiányzik Holle Anyó alapos dunyharázása, de legalább egy kiadós hóágyúzás. Flachauban az Achter Jet kabinosával juthatunk a felső sípályákra, ahol a Spacejet 3 és a már Wagrainhoz tartozó Toplinerhez tartozó 1-2 sípályán húzhatjuk a szezon első íveit.
Saalbachban is elrajtolt a szezon - Fotó: Saalbach-Hinterglemm-Leogang
Wagrainban a legendás Rote 8er és a hozzá tartozó élvezetes piros pálya még várat magára, azonban a faluból jár már a Grafenbergre a hatfős régi kabinos. Fenn a Hachau hatüléses melletti rövid, enyhe lejtőjén csúszhatunk és átlibbenhetünk Alpendorf egy kicsiny megnyitott részére, ahol a Sonntagskogel hatszékese áll rendelkezésünkre a hozzá tartozó rövidebb piros és kék pályákkal. Magából Alpendorfból a kabinos jár és fenn a hatszemélyes Obergassalm várja az első vendégeket egyetlenegy kék pályával.

Zauchenseen négy sípálya van nyitva, itt a völgyig, azaz 1300 méterig csúszhatunk.

Elrajtolt a szezon a tartomány legnagyobb síközpontjában, Saalbachban is, igaz egyelőre Leogangot leszámítva csekély kínálattal. Leogangban mindkét oldalról feljuthatunk a pályákra, a saalbachi oldalról a Schönleitenbahn kabinos szállít fel minket (középállomásig egy pálya nyitva), ahonnan tovább Polten ülőszékessel juthatunk át a leogangi részre. A teknőben mindhárom nyolcüléses üzemel, a leogangi völgybe egyelőre sível nem juthatunk le, azonban az Asitz kabinos jár.
Téli idill Kaprunban, 3000 méteren a napokban
Gasteinben a Bad Gastein-i Stubnerkogel kabinosa üzemel, illetve a Schlossalmhoz a kabinossal juthatunk fel, a felső részeken két ülőlift, a Sendleitenbahn és a Weitmoser szállítja a síelőket, a völgyig nem tudunk lecsúszni. Katschberg is megnyitott, igaz egyelőre csak két lifttel a hágónál (az egyik a Tschaneckbahn). A lungaui oldalról a Silverjet I kabinosa jár. A tartományban jelenleg Obertauernen és Kaprunban van a legtöbb hó pályákon és azokon kívül is. Míg Obertauernen 60 cm-es a hóvastagság, addig a gleccseren az egy métert közelíti a felső részeken.
Obertauern, a tartomány magasabban fekvő síterepein igazi tél - Fotó: Sascha
A múlt héten kinyitott Obertauernben szinte az egész rendszer üzemel és a több természetes hónak, illetve a hóágyúzásnak köszönhetően kifejezetten jók a hóviszonyok. Kaprun a magasságából profitál, itt egészen a gleccsersíterep aljáig suhanhatunk, ami 1000 méteres szintkülönbséget jelent.

Az elkövetkezendő időszakban számottevő havazás (10-20 cm) csak lokálisan, elsősorban Katschbergen, Gasteinben és Kaprunban várható, így a legtöbb síterep a hóágyúkra lesz utalva. Jó hír, hogy a vasárnapi átmeneti enyhülés után (hóhatár 1300-1500 méter közt) a jövő hét elejére ismét visszatér a hideg, így a hógyártás teljes gőzerővel folytatódhat tovább, ahogy az elmúlt napokban. Az elkövetkezendő hetekben mindenhol jelentősen bővülhet a meglévő kínálat.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
AKCIÓK (3)
Bachbauer apartmanok
Hangulatos kis apartmanház 2-6 fős apartmanokkal a Lungau régió központi részén, 400 méterre a Grosseck/St Martin kiskabinos lift völgyállomásától. Szolgáltatások: ingyenes WiFi, közös társalgó, reggeli, játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Familienhotel Hinteregger csillagcsillagcsillagcsillag
Kiemelten családbarát szálloda Katschberghöhe központjában, karnyújtásnyira a sípályáktól. All inclusive light ellátás a vendégek részére számos extra szolgáltatással. Hatalmas, 1500 m²-es wellness részleg panorámás nagymedencével, kültéri pezsgőfürdővel!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Lärchenhof csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Lärchenhof a Katschbergi pályarendszer szívében, Katschberghöhén, közvetlenül a sípályák mellett található, 1600 méteres magasságban. 1000 m2-es wellness részlegének szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, infrakabin, pezsgőfürdők, relaxációs terem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.