Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Schnalstal / Val Senales: áll a bál az új pálya miatt

2016.10.02. Bata Attila

Néhány évvel ezelőtt új kézbe került Schnalstal (olasz nevén Val Senales) síterepe. Az osztrák többségi tulajdonos (többek között övé Hochkar és Lackenhof is) aktívan kezdett a munkához, hogy kiaknázza a síterep lehetőségeit. Most egy új pályát építenének, amely nem tetszik a környezetvédőknek.
Az új többségi tulajdonos 2014 januárjában szerzett befolyást a síterep üzemeltetésében. Azóta például egy foglalási rendszerrel rendet raktak a gleccseren edzőtáborozó csapatok között, eltárolták a tavalyi havat, hogy minél korábban tudjanak szezont kezdeni. Legújabb ötletüket, egy új pálya építését a környezetvédők leállították.

A leállított pályaépítés (Kép: Umweltschutzgruppe Vinschgau)
A leállított pályaépítés (Kép: Umweltschutzgruppe Vinschgau)
Idén februárban kapták meg az engedélyt egy hétkilométeres pálya megépítésére, amelyen a Teufelsegg részről közvetlenül a Lazaun részre csúszhatnának a síelők. Mivel marketing okokból nagyon jól hangzik és szinte az összes alpesi síterep elmaradhatatlan része egy "családi pálya", ahol az egész család együtt síel, az új pályát el is nevezték Familienabfahrt-nak. A gond az, hogy csak egy eléggé sportos család tud lejönni a pálya egyik részén, amely a szűk részeknek és a 40 százalékos átlagos meredekségnek köszönhetően inkább fekete jelzésű lenne, mint családi kék.

A környezetvédők ezt az érvet is elővették, bár elsősorban azokra a károkra próbálták felhívni a figyelmet, amelyet az új pálya megépítése okoz. A pálya egyébként két olyan részt kötne össze közvetlenül, amelyek korábban csak kerülővel voltak megközelíthetőek.

Az építkezést augusztus végén kezdték meg, majd két nappal később helyi szervezetek kérésére környezetvédelmi kifogások miatt leállították. Az ügyben a meghallgatások szeptember végén kezdődtek meg, ahol az építők és az ellenzők próbálják meggyőzni az illetékes hatóságokat.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástipp
Aparthotel Maso Corto csillagcsillagcsillag
2-6 fős apartmanok a schnalstali kabinos lift alsó állomásától mindössze 200 méterre. Az apartmanok mindegyike teljesen felszerelt. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, síkölcsönző, wellness. Akár ellátással is kérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.