Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Seefeld: sífutás napsütésben a tavalyi havon

2015.11.13. | Szerző: Bata Attila
Egyre több síterepen gondolnak arra, hogy minél hamarabb kellene megkezdeni a következő szezont. Ennek legtöbbször csak egy akadálya lehet, ha nem esik elég hó a szezon előtt. Ennek megelőzésére az egyik legjobban elterjedt módszer az un. snow farming, vagyis az előző szezon havának eltárolása.
A snow farming már teljesen megszokott a skandináv országokban, ott már gyakran szeptemberben ki lehet bontani az előző télen elrakott havat és a hidegebb skandináv őszben már ki is lehet teríteni a pályára. Gyakran kisebb városi rendezvények kedvéért is eltárolnak havat, ilyen versenyeket rendeztek mostanában Svájcban, Olaszországban vagy a hétvégén Németországban.

Így néz ki a pálya fentről
Ausztriában is alkalmazzák ezt a módszert, gyakran a gleccsereken, de Kitzbühel vagy Saalbach síterepe is ebből gazdálkodik a szezon elején, ha szükség van rá.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az 1200 méter magasan található tiroli Seefeld Olimpiarégió az idén először próbálta ki ezt a módszert. Körülbelül 6000 köbméter havat gyártottak a télen, ezt elrakták a nyárra, október végén kicsomagolták és elég havuk volt ahhoz, hogy egy 2,5 kilométer hosszú sífutó pályát behavazzanak.

Az egész projekt körülbelül 70 ezer euróba (kb. 22 millió forint) került. Ez nem nagy anyagi teher a helyi idegenforgalmi hivatalnak és valószínűleg hasznot is hoz a régiónak. Ha a terv beválik, akkor a jövőben még több havat raktároznak el, hogy további szolgáltatásokat is tudjanak nyújtani.
2015.11.13. 12:04:01 Stani
A módszer energia és környezetbarát. Kitzbühel példája jól mutatja, hogy még az ilyen forró nyáron, mint amilyen az idei volt 2000 m alatt is maradt meg annyi hó a depotokban, hogy azzal október 24- körül startolhassanak! Egyébként a fent felsorolt (s gleccsersíterepek) mellett pl. Reiteralm vagy éppen Sportgastein is belekezdett a snowformingba.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »