Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jasná: elrakták a tavalyi havat az idei szezonra

2018.07.11. 2018.11.08. Bata Attila | frissítve: 2018.11.08.

Európában már megszokottnak mondható az un. snow-farming eljárás, amikor a szezon végén megmaradt havat összegyűjtik, egy speciális védőfóliával letakarják a hatalmas hókupacot, majd szezon elején kibontják és szétterítik a megmaradt havat és indulhat a síelés.
Kép: Markiza TV
Kép: Markiza TV
Az Alacsony-Tátra legjobb síterepén az idén próbálják ki először ezt a módszert. Elsőre nem olyan hatalmas méretekben tárolják a havat, mint a módszert már évek óta gyakorló síterepek, hanem csak próbaként, kisebb hómennyiséggel.

A cél kettős. Bár Jasná igazán modern hóágyúkkal rendelkezik, tehát megfelelő időjárás esetén nem szorulna rá a tavalyi hóra, de a szlovákok nagyon szeretnének ismét világkupa futamokat rendezni és ehhez már szezon elején is hóbiztosnak kell lenni.

Jasná az ígéretek szerint 2020 decemberében rendezhetne ismét világkupa futamokat. A szezon eleji rendezés mindig kissé rizikós a hóbiztonság tekintetében, ezt segítené, ha az előző szezon havát is fel lehetne használni.

Másrészt pénzügyi okai is vannak. A hóágyúk egy köbméter havat 2-3 euróért állítanak elő, spórolás szempontjából sem mindegy mennyibe kerül a pályák behavazása.

Kép: Markiza TV
Kép: Markiza TV
Más síterepek, amelyek már évek óta "raknak el havat nyárra" általában kétharmados sikerrátával dolgoznak, vagyis a letakart hómennyiség kb. 60-70%-a marad meg a következő szezonra. Mint mindenhez, a snow-farminghoz sem árt a tapasztalat, a szlovák üzemeltetők már 50%-os hómegmaradást is sikernek könyvelnének el.

Biela Put környékén, egy árnyékos helyen 15 méter magas dombot hordtak össze a megmaradt hóból április közepén. A körülbelül 5-6 ezer köbméter havat speciális fóliákkal takarták le, amely védi a fehér aranyat a nyári melegtől (UV sugárzás) és a csapadéktól.

Természetesen a fóliát majd akkor szedik le, ha már beköszönt a tartós hideg és nem kell az olvadástól tartani. Velünk együtt sokan kíváncsiak arra, hogy sikerül a kísérlet, mennyi marad meg a tavalyi hóból.

Egy videó is készült a kísérletről, sajnos Magyarországról csak közvetlenül a Markiza TV oldalán lehet megnézni.
KOMMENTEK
százas | 2018.11.10. 06:40
Az új A6 kabinosról semmi hír?
Bata Attila | 2018.11.11. 07:42
Mostanra ígérték, de nem lesz. Állítólag nincs engedély. A tavalyi sítérképen még rajta volt, az idein már nincs.
százas | 2018.11.12. 18:08
Köszi! Nem tudod, hogy mit építenek Krupovánál?
Bata Attila | 2018.11.13. 03:34
Átépítik a liftállomást. Beszállásnál az új rendszer mindig csak annyi utast enged be a kapuk mögé, ahány hely van a liften, hogy az utasok megszervezzék magukat még a beszállás előtt. Hátulról nem fog senki betolakodni + elég idő van nyugodtan pakolgatni.

Valami ilyesmit gyanítok:

https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...gastein-uj-tipusu-belepte...
százas | 2018.11.14. 06:12
A parkoló fölött épül valami

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Wellness Hotel Chopok csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, színvonalas, 158 ágyas, családközpontú wellness szálloda Jasna sífelvonóitól 3 km-re a Déményfalvi-völgyben. Szolgáltatásai: nagymedence, szaunák, fitneszterem, bowling, étterem, bár, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.