Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Jasná: elrakták a tavalyi havat az idei szezonra

2018.07.11. | Frissítve: 2018.11.08. | Szerző: Bata Attila
Európában már megszokottnak mondható az un. snow-farming eljárás, amikor a szezon végén megmaradt havat összegyűjtik, egy speciális védőfóliával letakarják a hatalmas hókupacot, majd szezon elején kibontják és szétterítik a megmaradt havat és indulhat a síelés.
Az Alacsony-Tátra legjobb síterepén az idén próbálják ki először ezt a módszert. Elsőre nem olyan hatalmas méretekben tárolják a havat, mint a módszert már évek óta gyakorló síterepek, hanem csak próbaként, kisebb hómennyiséggel.

A cél kettős. Bár Jasná igazán modern hóágyúkkal rendelkezik, tehát megfelelő időjárás esetén nem szorulna rá a tavalyi hóra, de a szlovákok nagyon szeretnének ismét világkupa futamokat rendezni és ehhez már szezon elején is hóbiztosnak kell lenni.

Jasná az ígéretek szerint 2020 decemberében rendezhetne ismét világkupa futamokat. A szezon eleji rendezés mindig kissé rizikós a hóbiztonság tekintetében, ezt segítené, ha az előző szezon havát is fel lehetne használni.

Másrészt pénzügyi okai is vannak. A hóágyúk egy köbméter havat 2-3 euróért állítanak elő, spórolás szempontjából sem mindegy mennyibe kerül a pályák behavazása.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Más síterepek, amelyek már évek óta "raknak el havat nyárra" általában kétharmados sikerrátával dolgoznak, vagyis a letakart hómennyiség kb. 60-70%-a marad meg a következő szezonra. Mint mindenhez, a snow-farminghoz sem árt a tapasztalat, a szlovák üzemeltetők már 50%-os hómegmaradást is sikernek könyvelnének el.

Biela Put környékén, egy árnyékos helyen 15 méter magas dombot hordtak össze a megmaradt hóból április közepén. A körülbelül 5-6 ezer köbméter havat speciális fóliákkal takarták le, amely védi a fehér aranyat a nyári melegtől (UV sugárzás) és a csapadéktól.

Természetesen a fóliát majd akkor szedik le, ha már beköszönt a tartós hideg és nem kell az olvadástól tartani. Velünk együtt sokan kíváncsiak arra, hogy sikerül a kísérlet, mennyi marad meg a tavalyi hóból.

Egy videó is készült a kísérletről, sajnos Magyarországról csak közvetlenül a Markiza TV oldalán lehet megnézni.
2018.11.10. 06:40:31 százas
Az új A6 kabinosról semmi hír?
2018.11.11. 07:42:30 batus
Mostanra ígérték, de nem lesz. Állítólag nincs engedély. A tavalyi sítérképen még rajta volt, az idein már nincs.
2018.11.12. 18:08:54 százas
Köszi! Nem tudod, hogy mit építenek Krupovánál?
2018.11.13. 03:34:36 batus
Átépítik a liftállomást. Beszállásnál az új rendszer mindig csak annyi utast enged be a kapuk mögé, ahány hely van a liften, hogy az utasok megszervezzék magukat még a beszállás előtt. Hátulról nem fog senki betolakodni + elég idő van nyugodtan pakolgatni.

Valami ilyesmit gyanítok:

https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...gastein-uj-tipusu-belepte...
2018.11.14. 06:12:44 százas
A parkoló fölött épül valami
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 185 vendég és 14 regisztrált felhasználó látogatja.