Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Finnországban is megkezdődött a síszezon

2016.10.11. | Szerző: Bata Attila
Lassan már kezdünk hozzászokni, hogy Európában októberben nemcsak a gleccsereken lehet síelni, hanem az alacsonyabban fekvő pályákon is, javarészt az előző szezonról eltárolt hónak köszönhetően. Tegnap Ruka fogadta az első síelőket, így már Finnországban is megkezdték az idei szezont.
h i r d e t é s
Egyre népszerűbb az un. snow-farming, vagyis az a módszer, amikor az előző szezonban hatalmas kupacokba gyűjtik a havat, majd lefedik valamilyen szigetelő anyaggal és úgy hagyják egész nyárra. Aztán amikor beköszöntenek az első hideg napok, a fólia alatt megmaradt havat szétterítik a sífutó vagy lesikló pályán és kezdődhet a síelés.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Erről már mi is írtunk többször, például az olasz Livigno, vagy az osztrák Kitzbühel is alkalmazza ezt a módszert, amelyet először a gleccsereken próbáltak ki évtizedekkel korábban. A norvég Geilo síterepe is ennek köszönheti, hogy már szeptemberben lehetett náluk síelni.

Ruka most először próbálta ki ezt a módszert, az előző szezon végén körülbelül 30 ezer köbméter havat tároltak el, ebből a fele meg is maradt. A finn síterep ezt még csak próbának szánta. Az eredményeket biztatónak értékelik. Az már biztos, hogy jövőre még több havat tárolnak el, hogy hosszabb pályafelületet tudjanak októberben behavazni.

A síterep már korábban meghirdette, hogy a 10. hónap 10. napjának 10. órájában megkezdik a szezont (10. perchez és másodperchez nem ragaszkodtak). A sok tízes jól hangzik, ezzel viszont azt érték el, hogy hétfő reggel 10-kor azért nem kellett attól tartani, hogy iszonyatos tömeg lepi el az egyetlen behavazott pályát.

Az időjárás mostanában (és a következő napokra is ezt jósolják) nulla fok környékén alakul, éjszaka kissé alatta, napközben fölötte. Az üzemeltetők szerint balszerencsés (enyhe) időjárás esetén is egy-két hétig ki tudják húzni ezzel a hómennyiséggel.

Tavaly májusban zárt a síterep, az idei idényzárót május 7-re tervezik. Ez azt jelentené, hogy több mint 200 napot tudnak üzemelni ebben a szezonban.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »