Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: új víztározókat építenek a hóágyúzáshoz

2019.12.01. Bata Attila

Megérkezett az engedély, a síterep újabb víztározókat építhet, ezzel jelentősen javulnak a hóágyúzás feltételei a legnagyobb szlovák síterepen.
Jasná-Chopok
Jasná-Chopok
A liptószentmiklósi hivatal engedélyezte, hogy a síterep újabb víztározókat építsen a Déményfalvi-völgyben (Demänovská dolina) a Hátsó-patak (Zadná voda) környékén.

A kérelmet már évekkel korábban benyújtották, de csak az idén engedélyezték az építkezést. A síterep hóágyúit eddig egy 19 ezer köbméteres tározó szolgálta ki, amely elég hamar kiürül, főleg szezon előtt, amikor nagyüzemben folyik a hóágyúzás. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy amint kifogyott a víz a tározóból, legalább hat napra volt szükség, hogy újra megteljen.

Az eredeti tervek két változatról szóltak: egy nagyobb (32 ezer köbméteres) vagy három kisebb (összesen kb. 50 ezer köbméteres) tározó megépítése került szóba. Végül az utóbbi megoldás mellett döntöttek. A három tározó különböző méretekben készül el (A: 15 ezer, B: 21,5 ezer, C: 13,5 ezer köbméter). A vízmélység, teljesen feltöltve, 7-8 méter között alakul majd.

Az építkezés teljes költsége, vezetékekkel és épületekkel együtt 3,7 millió euró körül alakul. A tervek szerint az új tározókkal egyharmadára lehet majd csökkenteni a mesterséges behavazáshoz szükséges időt. Bár az építkezés már az idén megkezdődött, a víztározók teljes kapacitását csak a 2020/2021-es szezonban tudják kihasználni.

A síterep tervei között fokozott hangsúllyal szerepel a minél korábbi szezonkezdet. Ennek érdekében (is) zajlik az építkezés, vásároltak korábban további hóágyúkat, sőt még a tavalyi hó tárolásával és újrafelhasználásával is próbálkoztak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Chalets Four Leaf
Újonnan épült 2 db házikó Chopok északon, közvetlenül az új 14-es kék pálya mellett! Egyszerűen berendezett szobák LCD TV-vel és saját fürdőszobával. Bérelhető szobánként, szintenként, vagy az egész ház is egyben, max 14 fő részére!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bor apartmanok
Modern apartmanház Jasná / Otupné oldalán, 200 méterre a legközelebbi (kezdő) sípályától. Jól felszerelt, 2-5 fős, 1-2 hálószobás apartmanok közös, vagy privát szaunával, wifivel, TV-vel. Reggeli házhoz szállítás igénylehető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.