Menü ≡

Jasná: 20 ezer köbméter havat tároltak el decemberre

2020.04.27. | Szerző: Bata Attila
Idén is összegyűjtötték a havat Szlovákia legmodernebb síterepén. Letakarták egy hatalmas fóliával, majd a következő szezon elején kibontják és szétterítik a havat.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
A kelet-európai síterepek közül Chopok-Jasna két évvel ezelőtt úttörőként vágott bele a világ számos helyén már alkalmazott un, snow-farming eljárásba, amelynek keretében a síszezon végén megmaradt havat nagy kupacokba gyűjtik, letakarják hőszigetelt fóliával, majd szezonkezdet előtt a megmaradt hóval gazdálkodva készítik el a pályát.

Két évvel ezelőtt kb. 5000 köbméter havat gyűjtöttek össze, amelynek a kétharmad része megmaradt szezonkezdetre. Idén a koronavírus-járvány miatt hamarabb ért véget a szezon, így több hó maradt a pályák környékén. A tervek a két évvel ezelőtti mennyiség megduplázását írták elő, de a síterep túlteljesítette magát. Végül is 10 ezer helyett, 20 ezer köbméter hó került a fóliák alá.
Készül a nagy hókupac
A síterep közleményében hangsúlyozta, hogy tanultak a két évvel ezelőtti próbálkozásból, egy-két dolgot már másképp csinálnak, és remélik, hogy így több hó marad szezonkezdetre.

A dolog értelme ott keresendő, hogy kedvezőtlen novemberi időjárás esetén, amely az utóbbi években többször előfordult, nem kell várni a hóágyúkra. A tavalyi szezonról eltárolt hóval már egy kisebb pálya (pl. Biela pú» ) alapját el lehet készíteni, és kezdődhet a szezon.

Chopok jelenleg zárva. A tegnapi adatok szerint a csúcson még mindig 74 cm vastag a hó. A pályán is maradt még belőle, amelyet a helyiek világbajnoka, Petra Vlhová ki is használt áprilisban egy kis gyakorlásra.
Petra Vlhova Jasnán
Közben a hegy mindkét oldalán a síterep dolgozói a leállást kihasználva facsemetéket ültettek el. Először a déli oldalon 1800, majd az északi részen 800 db új fát ültettek a jövő nemzedékének.
A déli oldalra megálmodott fejlesztésekről nemrég írtunk, de az még a távoli jövő. A közeli jövőben a síterep abban reménykedik, hogy a járvány miatti szabályozásokat május közepére már annyira enyhíthetik Szlovákiában, hogy beindítják a lifteket, természetesen korlátozásokkal. Akkor már nem a síelőket, hanem a kirándulókat várják.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »