Menü ≡

Svájc: már nem csak a gleccsereken lehet síelni

2018.10.20. | Szerző: Bata Attila
Az utóbbi évek a snow-farmingról szólnak a síterepeken, és nagyon úgy tűnik, hogy ez az irány marad meg a következő évekre is. Vagyis, a havat tavasszal összegyűjteni, letakarni, majd egész nyáron megóvni, aztán ősszel szétteríteni a pályákon.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Múlt héten furcsán hatottak a kitzbüheli képek, amikor 20 fokban két fehér csíkot építettek hóból a hegyen és megkezdődött a nem gleccser síelés Tirolban. (Csak zárójelben, a síterep ugyan tiroli, de a behavazott rész még Salzburghoz tartozik)

A svájciak is eltették a maguk havát tavalyról és csütörtök óta már Adelboden síterepén is gyakorolhatnak a síelők. Közel 500 méter hosszú pályát sikerült építeni kb. 24 ezer köbméter hóból. A szervezők szerint a letakart hómennyiség kb. 25-30%-a olvadt el a speciális fólia alatt.

A helyi tévé beszámolója
Kissé fura, hogy a hétvégén már újabb svájci gleccser nyitotta volna meg a kapuit, de hóhiány miatt halasztani kellett a nyitást. Ezzel egyidőben lentebb pedig gond nélkül lehet síelni.

No jó, tökéletes pályát még nem várjunk ilyen időjárási viszonyok között. Tavaszias körülmények lehet a jó kifejezés a pályaviszonyokra, de aki korán kel, még relatíve fagyott havat lel.


Arra tökéletes, hogy a fiatal reménységek gyakorolhatják a szlalom és óriás-műlesikló tudásukat, és nem kell a két most is üzemelő svájci gleccser versenyzőkkel zsúfolt pályáin osztozni.

A síterep elégedett a pályával és a tervek szerint jövőre is belevágnak. Most már több tapasztalattal a hátuk mögött több havat szándékoznak eltárolni, és az a cél, hogy csökkenjen az elolvadt hó mennyisége 10-15%-ra.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »