Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájc: már nem csak a gleccsereken lehet síelni

2018.10.20. Bata Attila

Az utóbbi évek a snow-farmingról szólnak a síterepeken, és nagyon úgy tűnik, hogy ez az irány marad meg a következő évekre is. Vagyis, a havat tavasszal összegyűjteni, letakarni, majd egész nyáron megóvni, aztán ősszel szétteríteni a pályákon.
Múlt héten furcsán hatottak a kitzbüheli képek, amikor 20 fokban két fehér csíkot építettek hóból a hegyen és megkezdődött a nem gleccser síelés Tirolban. (Csak zárójelben, a síterep ugyan tiroli, de a behavazott rész még Salzburghoz tartozik)

A svájciak is eltették a maguk havát tavalyról és csütörtök óta már Adelboden síterepén is gyakorolhatnak a síelők. Közel 500 méter hosszú pályát sikerült építeni kb. 24 ezer köbméter hóból. A szervezők szerint a letakart hómennyiség kb. 25-30%-a olvadt el a speciális fólia alatt.

A helyi tévé beszámolója
Kissé fura, hogy a hétvégén már újabb svájci gleccser nyitotta volna meg a kapuit, de hóhiány miatt halasztani kellett a nyitást. Ezzel egyidőben lentebb pedig gond nélkül lehet síelni.

No jó, tökéletes pályát még nem várjunk ilyen időjárási viszonyok között. Tavaszias körülmények lehet a jó kifejezés a pályaviszonyokra, de aki korán kel, még relatíve fagyott havat lel.


Arra tökéletes, hogy a fiatal reménységek gyakorolhatják a szlalom és óriás-műlesikló tudásukat, és nem kell a két most is üzemelő svájci gleccser versenyzőkkel zsúfolt pályáin osztozni.

A síterep elégedett a pályával és a tervek szerint jövőre is belevágnak. Most már több tapasztalattal a hátuk mögött több havat szándékoznak eltárolni, és az a cél, hogy csökkenjen az elolvadt hó mennyisége 10-15%-ra.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.