Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elhúzódik Sella Nevea és Kanin összeköttetése


Elhúzódik Sella Nevea és Kanin összeköttetése Köszönhetően a bürokráciának még egy évet várnunk kell az olasz Sella Nevea és a szlovén Bovec-Kanin síterepek közti összeköttetésre. A projektből úgy tűnik 30 év után végre valóság lesz a következő évben.
Évtizedek óta beszélik, idén végre úgy tűnt egy jó harmincéves álom válhat valóra; köszönhetően a bürokráciának mégsem; egy évet csúszik a projekt, nevezetesen az olasz Sella Nevea és a szlovén Bovec-Kanin összeköttetése.

A tervek még a hetvenes évek végére nyúlnak vissza, akkor elsősorban a politika akadályozta a terv megvalósulását. Szlovénia Európai Uniós tagságával, majd Schengen után e problémák is megszűntek, sőt a szükséges anyagi háttér is rendelkezésre állt.

2008 májusában a szlovén és az olasz oldalon egyaránt megjelentek a munkagépek, hogy nekilássanak a funifor (duplakötélen futó szélbiztos nagykabinos) építésének. Később aztán leállították a munkálatokat és három hónap kényszerszünet következett, ugyanis hiányzott az olasz oldalon fekvő település, Chiusaforte (szlovénul Kluže) önkormányzatának engedélye.

Az összeköttetés sokkal vonzóbbá teheti majd a szlovén síterepet, hiszen a másik oldal északi fekvése miatt sokkal kedvezőbb hóviszonyokat kínál, és átlagosan egy hónappal tovább tart ki odaát a hó. Az olasz Gilberti ház felett induló Prevala lift óránként 1300 utast szállíthat majd a két ötvenfős kabinjával. Az 1518 méter hosszú lift 291 méteres szintemelkedés után éri el a 2133 méteren található hegyállomását.

Maga az új lift összesen 15 millióba kerül majd, és ehhez hozzászámolhatjuk azt a másik 15 millió eurót, amelyet tavaly költöttek el az olasz oldal fejlesztéseire. Ez már egész szép kis összegnek tűnik ahhoz, hogy minkét oldalon megpezsdüljön az élet, főleg a szlovén oldalon kezdtek el új szálláshelyeket építeni.

A három hónapos leállás következtében képtelenség lenne a munkálatokat decemberig befejezni, így 2009. októberére fog elkészülni az új funifor. A funifor völgyállomása Sella Neveán, az Alberto ház közvetlen közelében lesz. Innen indul ki, hogy a Prevala meredek hegyoldalán feljusson a már szlovén Kanin síterepére. A funifor mellé két sípályát is terveznek, melyek építése szintén elkezdődött. Röviden, idén sajnos nem, de jövőre már teljesül sokak álma, és végre létrejön az összeköttetés Kanin és Sella Nevea között.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.