Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Semmering-Zauberberg: még nincs szezonkezdet

2017.12.07. Bata Attila

Nagyon rosszul áll az alsó-ausztriai síterep szénája. A nálunk Semmering-Hirschenkogel néven ismert síterepen csőstül jönnek a gondok az utóbbi időben. Jelenleg teljesen bizonytalan, hogy mikor lehet elkezdeni az idei szezont.
Ez egy régebbi kép...
Évek óta nem látott mennyiségű havat kaptak az alsó-ausztriai síterepek. Örülhetnek a tartomány síelői és síterep üzemeltetői. A következő hétvégén már számos síterep megkezdi a szezont, kivéve Hirschenkogelt, ahol egyre több probléma nehezíti az üzemkezdést.

A kívülálló nem sokat láthat a mostani helyzetből. A pályán vastagon áll a természetes hó, ehhez jön még kb. 30 hóágyú folyamatos teljesítménye. A gondok már korábban kezdődtek, egy ideje figyeljük őket mi is. A jelenlegi helyzetet az alábbiakban írjuk le, változások után frissítjük a cikket.

Az ukrán hátterű Panhans-Holding Grouphoz a síterep mellett számos idegenforgalmi (főleg szálláshelyek) létesítmény került az elmúlt időszakban. A beígért milliós fejlesztésekből nem lett semmi. A sítereppel kapcsolatban nem is a fejlesztés, ami nagyon hiányzott az idén, hanem a fenntartás.
Kívülről nem látszik semmi, új ratrak érkezett a héten
A síterep infrastruktúráját ellenőrző szervek komoly hiányosságokat tártak fel az év közepén. Például a liftek beindítását is megtiltották, amíg a szükséges javításokat el nem végzik. November 30-án tartották az utolsó ellenőrzést, amelyen a síterep átment. A komoly hibákat kijavították, pl. a kabinos lift drótkötelét kicserélték, csak néhány apróbb probléma maradt, ettől még kezdődhetne a szezon, de mégis minden bizonytalan.

A gond az, hogy az áldatlan állapotok miatt a dolgozók nagy része, a legfőbb menedzserrel együtt felmondott, most nincsen elég alkalmazott a síterepen. Sem az ukránok, sem a helyiek nem tudják megmondani, hogy mikor kezdődhet a szezon.

Ebben a káoszban érkezett meg múlt héten a tartomány ajánlata: hosszútávon átvennék a síterep üzemeltetését. Ez teljesen megszokott Alsó-Ausztriában, a síterepek nagy részét a tartomány külön erre a célra létrehozott cége üzemelteti. Évekkel ezelőtt Hochkar csődje után is ők dobtak mentőövet a síterepnek. Az ukránok tegnap válaszoltak és nem kértek az ajánlatból.
A tavalyi világkupa futam
További gond, amely miatt a síterep nem nyithat ki, hogy elavult a pénzügyi rendszere. A pénztár és a beléptető rendszer működése nem felelt meg a 2017 áprilisában bevezetett pénzügyi szabályoknak.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kétévente rendezett világkupa futamokat csak jövőre rendeznék meg. Minden páros számú év december végén a Zauberbergen versenyeznek a világ legjobb női síelői. Ezek után az Osztrák Sí Szövetség is fokozott érdeklődéssel figyeli, hogy mi lesz a sítereppel.

FONTOS!

A félreértések elkerülése érdekében nem árt tisztázni, hogy a legtöbb magyar síelő mindkét Semmering környéki síterepet Semmering néven azonosítja. Jelen esetben az alsó-ausztriai Hirschenkogel van bajban. A stájerországi Stuhleck oldalán minden rendben, ott már a szezon is elkezdődött.

A fejleményeket figyeljük, reméljük hamarosan rendeződik a síterep sorsa.
KOMMENTEK
csabeszka | 2017.12.07. 10:04:33
Ezt nem hiszem el, hogy ilyen Au-ban megtörténik. Nyilván nem kaptak fizetést az ukránok meg lenyúlhatták a fejlesztési pénzeket...csak találgatni lehet...hihetetlen tragikommédia
tothlevente | 2017.12.08. 15:16:59
Ukránoké? Um Gottes Willen!
Vazul86 | 2017.12.10. 14:21:39
Webkamerán azt látom, hogy megy a csákányos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Cafe-Pension s`Platzl 
A panzió Spital am Semmering település főutcáján fekszik, közúton mindössze 450 m-re Stuhleck sípályáitól. A ház aljában kávézó, míg a felső részén 2, illetve 2+1 ágyas szobák, illetve egy 6 fős apartman található. Ellátás: reggeli, vacsora. Parkoló, Wi-Fi, sítároló, stb...
Wellness Pályaszállás Magyarul beszélünk
Althammerhof 
Az Althammerhof modern, 60 m²-es jól felszerelt apartmanokat kínál egy családi juhtenyésztő farmon, Semmering-Hirschenkogeltől kb. 13 km-re. A terítéken saját, háztáji ételek és italok is szerepelnek.
Wellness Pályaszállás Magyarul beszélünk
Sporthotel am Semmering 
Semmering - Zauberberg sípályái mellett, Stuhlecktől pedig kb. 6 km-re található ez a 3 csillagos, felújításon átesett szálloda. Wellness: medence, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Wellness Pályaszállás Magyarul beszélünk
További szállástippek
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AKCIÓK
SÍELŐK NAPTÁRA
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.