Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síbalett: ötvenévesen sem kopott meg a bajnok tudása

2022.03.05. Bata Attila

Ez a cikk valami olyasmiről szól, amelyről a mai tizenéveseknek már fogalmuk sem lehet. Egykoron létezett egy sportág, amit úgy hívtak, hogy síbalett. Régen még olimpiai aranyat is osztottak azért, ha valaki sílécekkel a lábán balettozott. Egy fura apropója van ennek a nosztalgiázásnak.
Körülbelül 30 évvel ezelőtt Franciaországban (Albertville) rendezték a téli olimpiát. Akkor a francia Fabrice Baker nyerte a férfiak síbalett versenyét. A jubileum alkalmából a ma már 50. évét taposó egykori olimpiai bajnok vállalkozott arra, hogy az akkori programját ismét bemutatja.

A síbalett is a szabadstílusú versenyek közé tartozott. A hetvenes években indult. Eleinte lesiklás közben kellett különböző kunsztokat bemutatni, de később megszelídült a sportág és egyre jobban hasonlított a műkorcsolyához. Már nem a hegyoldalon csúsztak le, azt meghagyták a mogulosoknak. Egy kijelölt, már kevésbé meredek területen lehetett ugrásokat, forgásokat és egyéb elemeket bemutatni. A síbalett a nyolcvanas évekre hasonult meg a jeges műkorcsolyához.
Ugyanaz a gyakorlat 1992-ben és 2022-ben
A népszerűségét azzal próbálták növelni, hogy bemutató jelleggel két olimpián is műsorra tűzték, 1988-ban és 1992-ben. A közönség valahogy nem fogadta elsöprő lelkesedéssel, így két alkalom után kikerült az olimpiai programból. Innen aztán megindult a lejtőn. Egyre jobban elvesztette népszerűségét és 2000-től megszűnt a versenysport.

Fabrice Baker teljesen elismeri, hogy nem volt esély ebből egy közönségkedvenc sportot csinálni. Azért az figyelemreméltó, hogy néhányórás gyakorlás után 50 évesen milyen tökéletesen adja elő a 30 évvel ezelőtti gyakorlatát. A végét is érdemes megnézni a két gyakorlatot összehasonlító filmnek, amikor láthatjuk az eséseket és bukásokat, nem is olyan könnyű ez a műfaj.

Bakernek bejött ez a mozgáskultúra. A világhírű Cirque du Soleil felfigyelt rá, ahol most kreatív igazgatóként dolgozik.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.