Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sítörténelem: hatalmas szánkót használtak sífelvonónak

2024.08.28. Bata Attila

Közeleg a következő téli olimpia, amelynek közel másfél év múlva az olaszországi Dolomitok lesz a házigazdája. A síversenyeket az ismert üdülőhelyen, Cortinán rendezik meg. Cortina és az Ampezzo-völgy a múlt héten ünnepelte az első felvonó átadásának 100. évfordulóját.
Cortina d’Ampezzo vita nélkül azon alpesi települések közé tartozik, amelyek fogalommá váltak a téli turizmusban. Hamarosan itt rendezik (ismét) a 2026-os téli olimpiát, így mi is többször írunk róla a szezonban. Augusztus végén ünnepelték az első kabinos lift megépítésének 100. évfordulóját. Ez a lift is beillik azon létesítmények sorába, amelyekkel a régió hozzájárult a sítörténelem alkotásaihoz. Most azonban nézzünk egy másikat…
Az olasz "Filmhíradó" beszámolója 1938-ból
Mai szemmel az egyik legfurcsább helyi közlekedési eszközt az 1930-as években adták át, és úgy nézett ki, mint egy hatalmas szánkó, funkciójában pedig a sífelvonók feladatát volt hivatott ellátni.
Valamikor a harmincas években (Foto Zardini)
Valamikor a harmincas években (Foto Zardini)
Ahogy a képeken és a korabeli videóban is látható a hosszú talpakra egymás után öt széket helyeztek fel. A szánkó, vagyis a felvonó hátuljában kapott helyet a síléc tartó, ahová az utasok a léceiket tehették. A szánkót kábel húzta fel a hegyre, az első sorban pedig mindig egy „sofőr” ült, aki egy kormánnyal irányította a „felvonót”. Biztonsági okokból a szánt fékkel is ellátták. A szánra maximum 15-en fértek fel.
A Labirinti pálya bejárata
A Labirinti pálya bejárata
Természetesen ezt a megoldást hamar meghaladta az idő, és később már ülőliftekkel lehetett feljutni a hegyre. Az egykori útvonal helyén pedig sípályát alakítottak ki. A rövid, kissé szűk és meredek fekete pályát inkább a haladóknak ajánljuk. A 683 méteres pályán 248 méteres szintkülönbséget lehet síelni, a maximum meredek rész 57,5%-os. A Labirinti bejáratnál tábla figyelmeztet négy nyelven, hogy csak haladó síelők részére. A 2021-es alpesi világbajnokságon itt rendezték a férfiak óriás-műlesikló futamait.

Nemcsak a síterep ünnepel az idén, hanem az egész Dolomitok sírégió, amelyet 50 évvel ezelőtt alapítottak meg. Erről i smegemlékezünk a szezon során.
KOMMENTEK

Szállástipp
Residence Civetta csillagcsillag
Modern 2-8 fős apartmanokból álló ház, 100 m-re Civetta felvonóitól. A minőségi fa bútorokkal felszerelt apartmanok mindegyikében található LCD TV. További szolgáltatások: szauna, sószoba, ingyenes WIFI, sítároló, gyerekeknek játszószoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.