Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sítúrázóké lett a Salzburg környéki síterep

2022.12.05. Bata Attila

Ismét komoly adósságot halmozott fel a Salzburghoz közeli Gaißau-Hintersee síterepe. Az idei szezonban már biztosan nem indulnak be a síliftek. Minden rosszban van valami jó. Ebben leginkább az, hogy a sítúrázók paradicsoma lehet a szebb napokat látott síterep.
A síterep körülbelül félórás útra található Salzburgtól, és mondani sem kell, hogy a tartomány székhelyéből sokan itt ismerkedtek meg a síeléssel. Az első pályát 1977-ben nyitották meg és a kétezeres évek végéig számos síiskola tartotta itt a tanfolyamait.

A 2015/16-os szezonra kínai befektetők vették meg, akik hatalmas fejlesztéseket ígértek, amelyek sosem valósultak meg. Az üzemeltetőknek sikerült az a bravúr, hogy az elmúlt öt évben háromszor vitték csődbe a síterepet, mármint három különböző üzemeltetőnek.
Amikor még működött a sífelvonó
Amikor még működött a sífelvonó
Először 2017 januárjában 2,6 millió eurós tartozást kellett rendezni a hitelezőkkel. Az újranyitás után 2019 októberében 550 ezer eurós tartozásért tartotta a markát 40 hitelező. 2020-ban az új tulajdonosok egy évig bírták, a következő szezonban már ki sem nyitottak, a mostani eljárás szerint 1,7 millió eurós adósságot halmoztak fel.
Az idei szezonban szinte semmi esély a nyitásra, a síterep megmentésére szövetkezett erők is inkább a 2023/24-es szezonra koncentrálnak.

Az Osztrák Alpesi Egyesület is figyeli az eseményeket és aktívan tájékoztat a fejleményekről. Az már biztosnak tűnik, hogy az idei szezonban a síterep a sítúrázók kedvelt célpontjává válhat. Spielberg, Wieserhörndl és Anzerberg csúcsai eddig is sok sítúrázót vonzottak.

Ez utóbbihoz (Anzenberghöhe, 1469 m) november végén már új útvonalat is kijelöltek, amely a Hintersee-be vezető sípályát használja. Az új túraút a háromszemélyes ülőlift völgyállomásától indul és ideális mind a sítúrázók és a hótalpasok számára. A helyi turisztikai hivatal vezetője azt ígéri, hogy a háromkilométeres utat felefelé és lefelé is karbantartják, így a kezdőknek egy tökéletes pályán lehet megismerkedni ezzel a sportággal.

A Hintersee oldal Salzburgból és a környékről tömegközlekedéssel is megközelíthető. Felszereléssel együtt utazva a busz ingyenesen használható. A személygépkocsival érkezők 12 eurós napidíjat fizetnek a parkolóban autónként.

A Gaißau hegyoldalt szinte egész egész nap süti a Nap, emellett a kezdőknek is ideális. A helyi hütték üzemeltetői bíznak a sítúrázókban, akik már korábban is a forgalmuk jelentős részét biztosították. A Gaißau részen található kétszemélyes sífelvonó völgyállomásától is terveznek egy új túrautat. Ennek kialakítása a földtulajdonosokkal jelenleg is zajló tárgyalásoktól függ.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.