Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sölden: hamarosan megrendezhetik a világkupát

2018.10.19. Bata Attila

Az enyhe időjárás és a jelenlegi hóviszonyok miatt volt és van is egy kis aggodalom a következő hétvégéi söldeni világkupa verseny megrendezésével kapcsolatban. Azonban a tegnapi ellenőrzés zöld utat adott a szervezőknek, úgyhogy lehet készülni a szezon első világkupa futamaira.
Ez volt tavaly. Vajon mennyi hó lesz idén?
Ez volt tavaly. Vajon mennyi hó lesz idén?
Ahogy nálunk is kellemesen enyhe az ősz, úgy az Alpokban is gyakori mostanában a 20 fok körüli hőmérséklet. A tiroli gleccsereken ugyan lehet síelni, de a hó minősége és vastagsága még nem az igazi.

Jeges pályák, enyhe idő a hóágyúzáshoz, ezek nem a legjobb hírek. Söldenben a tavalyról eltárolt havat ugyan szétterítették a pályán, de ez még nem elég. Hiába a világ talán leghatékonyabb hóágyúrendszere a pálya mellett, túl meleg az időjárás a hóágyúzáshoz.

A FIS már hétfőn nekiállt megvizsgálni, hogy lehet-e versenyt rendezni a gleccseren, de a döntést tegnapig halasztották. Összefoglalva: a hó még kevés a pályán, de a bizalom töretlen a szervezők irányába. A helyiek szakértelme mellett az időjárás-előrejelzések is számítottak, amikor a FIS úgy döntött, hogy meg lehet rendezni az október 27-28-i versenyeket.

A pályát egyébként már múlt héten lezárták a hobbisíelők elől, csak a versenyzők használják. Ilyen korán még nem szokták lezárni, de ez esetben a pályát kímélni kell. Az egyik esélyes Tina Weirather is itt gyakorolt, de inkább visszautazott Svájcba, mert a söldeni pályának eddig csak a teteje volt használható. A híres meredek szakaszon most nem lehet gyakorolni, bár ezt a versenyzők nagy része elég jól ismeri az előző évekről.

Ted Ligety Söldenben gyakorol
Ted Ligety és az amerikai csapat a helyszínen gyakorol. Ligety fenti videóján is látszik, hogy csak a felső részt síelik meg.

Söldenben tehát várják a beígért hideget. A már említett modern hóágyúk mellé a mobilhóágyúkat is a pálya mellé telepítették, hogy teljes erővel gyártsák a havat, amint a természet megengedi. A következő napok meghatározóak lesznek. Be kellene indítani a hóágyúkat, hogy kedden már jegesíteni (vizet fecskendeznek be a hórétegbe) tudjanak.

Sokan kételkednek abban, hogy ilyen korán már érdemes versenyeket rendezni a gleccseren. 1993 óta két-háromévente, 2000 óta pedig évente itt kezdődik meg a szezon. Hóhiány miatt eddig csak egyszer, 2006-ban maradtak el a versenyek. 2010-ben köd miatt maradt el a férfiak második futama. Tavaly pedig nagyszerű hóviszonyokkal és pályával várták a versenyzőket, de a férfiak versenyét törölni kellett a hatalmas hóvihar miatt.

Ha mégis halasztani kellene, jó tudni, hogy az idén a FIS változtatott a szabályain. Eddig nem lehetett bepótolni a szezonnyitó futamokat, ha azok elmaradnak. Idén ez a szabály megszűnt. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.