Menü ≡

Sölden: akár 70 cm hó is hullhat a hétvégén

2018.10.25. | Szerző: Bata Attila
Normális esetben ilyen hír hallatán, főleg októberben, azonnal pezsgőt bontanánk. Most azonban a lehető legrosszabbkor jön a hóvihar, hiszen a hétvégén rendeznék a világkupa futamokat a söldeni gleccseren. Ahogy tavaly, idén sem néz ki jól az időjárás előrejelzés.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Eddig azon izgultunk, hogy legyen elég hideg és hóágyúkkal lehessen pótolni a hiányzó havat a pályáról, főleg annak a meredek részéről. A pályamunkások már hetek óta szinte emberfeletti teljesítménnyel próbálják világkupához méltó színvonalúvá alakítani a versenypályát. A hétvégén kibontották az utolsó két hódepót is, hogy felhasználják a tavalyi havat.

A webkamerákon jól lehetett látni, hogy a hóágyúk is mentek, a pályán is dolgoztak, de lehet, hogy ez a hatalmas erőfeszítés mind hiábavaló, mert az időjárás nem lesz partner a hétvégén.

Ez még a szerdai havazás

Az előrejelzések szinte mindent ígérnek, amely egy síverseny ellensége lehet. Pénteken lesz a legkevesebb gond az időjárással, bár akkor is lehetne egy kissé hidegebb. A szervezők már korábban bejelentették, hogy péntekre lezárják a pályát, hogy megkíméljék az állapotát.

Szombatra a meteorológiai intézet (ZAMG) 50-70 cm friss havat jelez a gleccser magasságában. A havazást egész napra ígérik, időnként "viharos erővel". Vannak, akik más előrejelzésekre hivatkozva abban bíznak, hogy a havazás csak délutántól erősödik meg, így a délelőtti női versenyeket még meg lehet rendezni.

A vasárnap még rosszabb. Az előző napi havat valahogy le kellene túrni a pályáról, ehhez az kell, hogy az önkéntesek egész éjszaka dolgozzanak. Ha, mégis valami csoda folytán sikerülne ezt a hatalmas hómennyiséget kézzel (lapátokkal) eltüntetni a pályáról, akkor még mindig tartogat meglepetést az időjárás.

Vasárnapra felerősödik a déli szél, akár 90 km/órás széllökések is várhatóak. Hogy teljes legyen a katasztrófa a ZAMG még sűrű ködöt is jósol vasárnapra.

Tavaly az őszi havazásoknak köszönhetően tökéletes pálya várta a síelőket, de hasonló előrejelzést adtak ki a versenyek előtt. Akkor a szombati (női) versenyt meg tudták rendezni, azonban a vasárnapi (férfi) verseny a hóvihar miatt elmaradt.

Ha a verseny esetleg elmaradna, akkor azt később be lehet pótolni akár más helyszínen is. Ez újdonság, a FIS idén változtatta meg szabályzatát, korábban a szezonnyitó versenyeken nem lehetett bepótolni. 
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »