Menü ≡

150 cm havazás után bezárt az olasz síterep

2018.10.30. | Szerző: Bata Attila
A négynapos havazás harmadik napján vagyunk túl, és eddig kb. 150-200 centiméternyi hó jött le az olasz és a dél-svájci hegyekben. A havazásnak még egy napnyi utánpótlása van, amely további méteres havat ígér az előbb említett részeken.
h i r d e t é s
Szép kis napok vannak mögöttünk. Kezdődött azzal, hogy péntek délután még 30 fok körüli hőmérsékleteket hozott a főn az Olasz-Alpokban, majd péntektől leszakadt az ég. Ausztria déli részén több eső hullott, mint egy hónap alatt.

Arosa (1775 m), Svájc, a szezon első nagyobb havazása
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A svájci-olasz-osztrák határ környékén 2000 méter felett rengeteg hó hullott. A fenti térkép a tegnap estig lehullott és megmaradt hómennyiségeket mutatja (köztük automata mérőállomások is vannak) Svájcban. Az ország és az Alpok déli oldalán 2600 méter felett közel két méter vastag a hó, jellemzően a Bregaglia-völgy és a Bernina-hágó közötti részen.

Ma még további 80-120 cm friss hó várható az előbb említett részeken, vagyis Ticino kanton magasabb részein.

Olaszországban több helyen is elérte a 150 cm-t a friss hó mennyisége. A nagy havazás áldozata lett a Stelvio-hágó síterepe. Ez a síterep csak nyáron tart nyitva, a nagy havazások kezdetével bezár. Ez jobbára november közepe vagy vége. Az idén már az előző hétvégén be kellett zárniuk, hiszen a nagy havazás miatt egyetlen úton sem lehet megközelíteni a síterepet.


Ők sem így tervezték, számos, novemberre tervezett programot szerveztek meg feleslegesen. A mostani hétvége sem volt izgalommentes. Péntek óta körülbelül 180 vendég rekedt a síterep szállodáiban, elvágva a külvilágtól. A helyi illetékesek ma reggel ülnek össze, hogy megvitassák, hogyan lehetne rajtuk segíteni. Szóval, Stelviotól búcsúzunk, legközelebb májusban hallunk róluk, amikor, reményeink szerint, méteres hó alól ássák majd ki a síterepet.

Ezen az olasz síterepen sem érdemes kimenni az épületből
A Francia-Alpokban is havazott, bár a hó mennyisége nem közelíti az olasz, svájci vagy osztrák mennyiségeket. Itt inkább a Pireneusokban hullott több hó. Már 300-500 méteres magasságban is havazott, és a hegyekben összejött 50 cm.

Spanyolország
A hideg egyre jobban lehúzódott délre, így a spanyol és a portugál hegyek is befehéredtek. Sőt, a szezon első havazása Marokkóba is megérkezett
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »