Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

150 cm havazás után bezárt az olasz síterep

2018.10.30. Bata Attila

A négynapos havazás harmadik napján vagyunk túl, és eddig kb. 150-200 centiméternyi hó jött le az olasz és a dél-svájci hegyekben. A havazásnak még egy napnyi utánpótlása van, amely további méteres havat ígér az előbb említett részeken.
Corvatsch, Svájc
Corvatsch, Svájc
Szép kis napok vannak mögöttünk. Kezdődött azzal, hogy péntek délután még 30 fok körüli hőmérsékleteket hozott a főn az Olasz-Alpokban, majd péntektől leszakadt az ég. Ausztria déli részén több eső hullott, mint egy hónap alatt.

Arosa (1775 m), Svájc, a szezon első nagyobb havazása
Mérőállomások Svájc déli részén (Térkép: Svájci Lavinakutató Intézet)
Mérőállomások Svájc déli részén (Térkép: Svájci Lavinakutató Intézet)
A svájci-olasz-osztrák határ környékén 2000 méter felett rengeteg hó hullott. A fenti térkép a tegnap estig lehullott és megmaradt hómennyiségeket mutatja (köztük automata mérőállomások is vannak) Svájcban. Az ország és az Alpok déli oldalán 2600 méter felett közel két méter vastag a hó, jellemzően a Bregaglia-völgy és a Bernina-hágó közötti részen.

Ma még további 80-120 cm friss hó várható az előbb említett részeken, vagyis Ticino kanton magasabb részein.

Olaszországban több helyen is elérte a 150 cm-t a friss hó mennyisége. A nagy havazás áldozata lett a Stelvio-hágó síterepe. Ez a síterep csak nyáron tart nyitva, a nagy havazások kezdetével bezár. Ez jobbára november közepe vagy vége. Az idén már az előző hétvégén be kellett zárniuk, hiszen a nagy havazás miatt egyetlen úton sem lehet megközelíteni a síterepet.


Ők sem így tervezték, számos, novemberre tervezett programot szerveztek meg feleslegesen. A mostani hétvége sem volt izgalommentes. Péntek óta körülbelül 180 vendég rekedt a síterep szállodáiban, elvágva a külvilágtól. A helyi illetékesek ma reggel ülnek össze, hogy megvitassák, hogyan lehetne rajtuk segíteni. Szóval, Stelviotól búcsúzunk, legközelebb májusban hallunk róluk, amikor, reményeink szerint, méteres hó alól ássák majd ki a síterepet.

Ezen az olasz síterepen sem érdemes kimenni az épületből
A Francia-Alpokban is havazott, bár a hó mennyisége nem közelíti az olasz, svájci vagy osztrák mennyiségeket. Itt inkább a Pireneusokban hullott több hó. Már 300-500 méteres magasságban is havazott, és a hegyekben összejött 50 cm.

Spanyolország
A hideg egyre jobban lehúzódott délre, így a spanyol és a portugál hegyek is befehéredtek. Sőt, a szezon első havazása Marokkóba is megérkezett
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.