Menü ≡

Átmeneti tél érkezik Ausztriába, hideggel és hóval

2019.10.29. | Szerző: Bata Attila
A keddre jelzett lehűlés az Alpokban havat hoz, de a mennyiség még nem az igazi telet idézi. Tartósabban megmaradó hóra csak a gleccserek magasságában lehet számítani.
h i r d e t é s
Egy évvel ezelőtt szokatlanul sok hó hullott az Alpok északi és déli oldalán is. Az akkori télnek az utóbbi héten nyoma sem volt, a síterepek és a gleccserek a mostanra ígért lehűlésben bíztak.

Nálunk az utóbbi napokban többször is megdőlt az aktuális melegrekord, ehhez képest a keddtől érkező, kb. 15 fokkal hidegebb levegő, tényleg komoly változást hoz. A hatása most csak ideiglenesnek látszik, hiszen hamarosan az évszaknak megfelelő, illetve annál is melegebb hőmérsékletekkel folytatódhatnak a napok, mind nálunk, mind a környező hegyekben.

A beígért sarkvidéki hideg hétfőn elindult északról, számos helyen mínusz 20 fok alatti hőmérsékleteket mértek, Lappföldön helyenként mínusz 27 fokkal. Ahogy a lenti képen látható a havazás is megérkezett.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Ebből a hidegből a környékünkre is jut, de kissé keletebbre érkezik a jelzettnél. Főleg a Keleti-Alpokban, annak is inkább a keleti oldalában lesz érezhető a hideg és havazhat akár 1000 méteren is.

Ausztriában a Salzburgtól nyugatabbra eső részeken 1600 méteren alakul a hóhatár, míg a keleti részeken (Felső-, Alsó-Ausztria és Felső-Stájerország) kedden 1000 méteren már havazhat, szerdán reggel pedig Semmering környékén akár 600 méteren hullhat néhány hópihe.

Tartósabban megmaradó hóra csak a gleccserek magasságában lehet számítani, az alacsonyabb részekre érkező nedves havat már a hétvégére beköszönő újabb enyhe időszak eltünteti.
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »