Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Átmeneti tél érkezik Ausztriába, hideggel és hóval

2019.10.29. Bata Attila

A keddre jelzett lehűlés az Alpokban havat hoz, de a mennyiség még nem az igazi telet idézi. Tartósabban megmaradó hóra csak a gleccserek magasságában lehet számítani.
Corvatsch 3303, Svájc, pontosan egy évvel ezelőtt
Corvatsch 3303, Svájc, pontosan egy évvel ezelőtt
Egy évvel ezelőtt szokatlanul sok hó hullott az Alpok északi és déli oldalán is. Az akkori télnek az utóbbi héten nyoma sem volt, a síterepek és a gleccserek a mostanra ígért lehűlésben bíztak.

Nálunk az utóbbi napokban többször is megdőlt az aktuális melegrekord, ehhez képest a keddtől érkező, kb. 15 fokkal hidegebb levegő, tényleg komoly változást hoz. A hatása most csak ideiglenesnek látszik, hiszen hamarosan az évszaknak megfelelő, illetve annál is melegebb hőmérsékletekkel folytatódhatnak a napok, mind nálunk, mind a környező hegyekben.

A beígért sarkvidéki hideg hétfőn elindult északról, számos helyen mínusz 20 fok alatti hőmérsékleteket mértek, Lappföldön helyenként mínusz 27 fokkal. Ahogy a lenti képen látható a havazás is megérkezett.
Kittilä, Finnország. Lapföldön már tegnap havazott (Kép: Lehtikuva)
Kittilä, Finnország. Lapföldön már tegnap havazott (Kép: Lehtikuva)
Ebből a hidegből a környékünkre is jut, de kissé keletebbre érkezik a jelzettnél. Főleg a Keleti-Alpokban, annak is inkább a keleti oldalában lesz érezhető a hideg és havazhat akár 1000 méteren is.

Ausztriában a Salzburgtól nyugatabbra eső részeken 1600 méteren alakul a hóhatár, míg a keleti részeken (Felső-, Alsó-Ausztria és Felső-Stájerország) kedden 1000 méteren már havazhat, szerdán reggel pedig Semmering környékén akár 600 méteren hullhat néhány hópihe.

Tartósabban megmaradó hóra csak a gleccserek magasságában lehet számítani, az alacsonyabb részekre érkező nedves havat már a hétvégére beköszönő újabb enyhe időszak eltünteti.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.