Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Söldeni verseny: már beindultak a hóágyúk

2023.10.16. Bata Attila

A következő hétvégén hagyományosan a söldeni Rettenbach-gleccseren kezdik meg a versenyszezont a világ legjobb síelői. Az idei szokatlanul enyhe őszi időjárásban eddig még 3000 méteres magasságban sem volt elég hideg a hóágyúzáshoz, amelyet a hétvégén kezdhettek el először.
Webkamerakép hétfő délután a pályáról
Webkamerakép hétfő délután a pályáról
Idén lesz a 30. éve, hogy a söldeni gleccseren világkupa futamokat rendeznek október végén, és eddig hóhiány miatt egyetlen versenyt kellett lemondani. (Más futamokat hóvihar, köd, egyéb váratlan időjárási körülmények kellett törölni.) Az egyetlen eset is régen történt, amely után a szervezők intézkedtek, és 21 darab, hatalmas kapacitású hóágyút telepítettek a pálya mellé. Persze, ahogy a mostani esetben is, ilyen enyhe időjárásban a hóágyúk sem tudnak segíteni, így Söldenben is alkalmazzák a snow-farming módszert, vagyis az előző szezonban összegyűjtött és elraktározott havat ősszel kibontják, és abból már jó pályát lehet építeni. A pályához kb. 45 ezer köbméternyi hó kellett, a rendezők 60 ezret tároztak be.

Aztán vasárnap este a hideg és vele együtt egy kis hó is megérkezett. Hétfő reggelre 3000 méteres magasságban 5 cm hó hullott, és a negatív hőmérsékletnek köszönhetően hétfőn is tudtak havat gyártani. Ezeknek a hóágyúknak alapesetben 3-4 teljes napi üzemmód elég lenne a teljes pálya behavazásához.
Zsúfolt a pitztali pálya a tréningező versenyzőktól (Múlt heti webkamerakép)
Zsúfolt a pitztali pálya a tréningező versenyzőktól (Múlt heti webkamerakép)
Az előző években azért jobb volt itt a helyzet, ilyenkor már elkészült a pálya és a versenyzők is gyakorolhattak rajta. A pályán ugyan van elég hó, de kímélni kell, így senki sem tréningezhet jelenleg, még az osztrák csapatnak is máshol kellett pályát találnia. A legtöbben a szomszédvár Pitztal gleccserén, szintén tavalyi hóból épített pályán gyakorolnak. Ahogy a fenti webkamera kép is mutatja, az utóbbi napokban kissé zsúfolt lett Pitztal az edzőtáborozó csapatoktól.

A síszövetség ellenőrei csütörtökön látogatnak el pályabejárásra, ahol eldöntik, hogy a pálya mennyire alkalmas az október végi versenyek megrendezésére. Bennfentesek szerint a helyzet sokat javult, a versenyt várhatóan megtartják. Az optimisták abban is bíznak, hogy legalább a pálya egyik felén edzéslehetőséget biztosítanak a versenyzőknek.
KOMMENTEK
MM | 2023.10.17. 18:21
Allez la Suisse!!!!! Hoooooooop Schwiiiiizzzz!😊🇨🇭👍

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.