Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Svájci népszavazás: nem akarnak olimpiát rendezni

2013.03.04. Bata Attila

A hétvégén népszavazást tartottak a svájciaknál és eldőlt, hogy a helyiek nem támogatják az ötletet, hogy 2022-ben téli olimpiát rendezzenek a lakóhelyükön. A legnagyobb esélyes kiesésével megnyílt az esély a többi pályázó előtt is, többek között akár a szlovákok és a lengyelek is bizakodhatnak.
Utoljára 2006-ban rendeztek téli olimpiát az Alpokban, vagy mondjuk úgy, hogy tradicionális európai téli üdülőhelyen. 2010-ben Kanada, 2014-ben a szubtrópusi, fekete-tengeri Szocsi, és 2018-ban az ázsiai Dél-Korea rendezi a játékokat, így a 2022-es olimpiai megrendezésére a vén Európa nagy esélyekkel indul.

A svájci St. Moritz and Davos közösen szeretett volna pályázni, és valószínűleg nagyon komoly esélyeik is lettek volna, de a helyiek nem kérnek az olimpiából. A világ elitjét és gazdagjait mágnesként vonzó két város Graubünden kantonban található, amelynek a lakosai népszavazáson döntöttek, hogy nem akarnak olimpiát a lakóhelyük közelében. A szavazáson a jogosultak 59,14%-a jelent meg és 52,66% mondott nemet a rendezésre.

Érdekes, hogy a turizmusból hatalmas bevételeket generáló kanton józan tudott maradni egy ilyen szédítő turistalátványosság megrendezésével szemben. A svájciak két fő érve az volt, hogy nem akarnak újabb stadionokat és egyéb létesítményeket építeni a csodás hegyeik közé, a másik pedig természetesen az anyagiak. A 4,3 milliárd frankra (kb. 1 billió forint) becsült rendezési költségek, ahogy ez lenni szokott, könnyen elszaladhatnak, így hatalmas terheket róna a helyi lakosokra.

Svájc tehát valószínűleg kiesett a pályázók közül. Mivel a pályázatok leadási határideje csak 2013. november 14., ezért még sok a bizonytalanság a lehetséges rendezők neveivel kapcsolatban. Valószínűleg pályáznak a norvégok. Osló egyre aktívabb, és rájuk is vár egy helyi népszavazás szeptemberben, amely szintén neccesnek ígérkezik. A közleménykutatók szerint jelenleg csak néhány százalékkal vezet az igenek száma, egyre nőtt az ellenzők tábora az utóbbi hónapokban, és a tendencia lapján nagyon szoros népszavazás ígérkezik itt is.

A lehetséges pályázók között van két olyan város, Barcelona és München, ahol már rendeztek nyári olimpiát, most beneveznének egy télire is. Barcelona esélyeit kissé csökkenti a spanyol gazdasági válság. Nagyon aktívak a lengyelek, Krakkó mindenképpen pályázni fog, csak az a kérdés, hogy beveszik-e a szlovákokat. Van még jó néhány nyitott kérdés a két fél között, ehhez meg kellene egyezniük egymással minél hamarabb.

Novemberben eldől, hogy kik pályáztak, aztán elkezdődhet a lobbizás, a döntéshozók meggyőzése. Majd a 2015 júliusában rendezendő kongresszuson derül ki, hogy ki rendezheti a 2022-es olimpiát.

KOMMENTEK
cannibale | 2013.03.04. 21:33
Érdekes!
Svájcban megint győzött a józan ész..nem baj talán majd mi :D

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.