Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Peking rendezi a 2022-es téli olimpiát

2015.08.01. Bata Attila

Pénteken eldőlt, amit sejteni lehetett, 2022-ben Peking rendezheti meg a téli olimpiai játékokat. A kazah Almati és Peking közül az utóbbi 44-40 arányban nyerte a NOB tagok szavazását, így a kínai főváros a történelemben először, a nyári után téli olimpiát is rendezhet.
A 2022-es olimpiai pályázat elég sok sebből vérzett, egy hosszú folyamat végén eljutottunk odáig, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a kazah Almati és a kínai Peking között választhatott.

A lelkesedét jelentősen befolyásolta a több mint 50 milliárd dollárból megrendezett tavalyi téli olimpia Szocsiban. A határtalan költségekről és ész nélküli pénzszórásról érkező hírek az egész világon megtették a hatásukat, a helyi népszavazásokon sorra hullottak el a pályázók. A kezdeti érdeklődők után végül csak Osló, Stockholm, Varsó, Lviv, Peking és Almati maradt meg.

Az első három pályázó is a népszavazások után mondta vissza, az ukrajnai Lviv a háborús helyzet miatt.

Peking reklámfilmje
Ha kissé szorosan is, de Peking nyert, ahol igazából két dolog miatt aggódnak a szakemberek. Az egyik a légszennyezés a fővárosban, a másik pedig a hóhiány a hegyekben. A légszennyezés a 2008-as nyári olimpián is kiemelt probléma volt, a szennyező gyárak ideiglenes bezárásával nem sokat sikerült javítani a helyzeten. 2022-re tisztább levegőt ígérnek a kínaiak Pekingben, szerencsére a hegyekben jobb a helyzet.

A természetes hó hiánya vadul hangzik, de már nagyon régóta nincs olyan olimpia vagy alpesi világbajnokság, ahol csak természetes havon rendeztek versenyeket. A kevés csapadék miatt itt nagyon sokat kell majd hóágyúzni és az itteni síterepeken havat csak a pályákon látni. A behavazott, fehér csúcsok látványa elég ritka, a pályák melletti barna hegyoldalakat sem fogják sokat mutatni a tévében.

Valószínűleg a megelőző szezonban hóágyúzott havat kell majd eltenni az olimpiára, hiszen a környéken nincs hóbiztos hely, ahonnan havat lehetne szállítani. A krónikus csapadék- és vízhiány különösen nehezíti a helyzetet, a hóágyúkat jobbára ivóvízzel kell majd üzemeltetni.

Peking előnye egy jól sikerült 2008-as nyári olimpia, az akkori színhelyek télen is jók lesznek. Pl. a híres Nemzeti Stadion, a Madárfészek ismét az olimpiai nyitó- és záróünnepségnek adhat majd helyet. A szintén ikonikus Pekingi Nemzeti Vízi Központba, közismertebb nevén a Vizeskockába a curling versenyeket tervezik. A nyári olimpián a kosárlabdának helyet adó Wukesong Sportközpontban a téli olimpián a női jégkorong kerülhet megrendezésre. A férfiak jégkorongmérkőzéseit a Nemzeti Fedett Stadionban rendeznék meg, a nyári olimpián itt a kézilabda szerepelt.

A tervezett helyszínek
A havas versenyeket a Pekingtől északnyugatra álmodták meg. A Yanqing Zónában, Pekingtől 90 kilométerre, a Xiaohaituo-hegy környékén rendezik meg az alpesi síelők és bobosok és a szánkósok versenyeit. Egy kicsivel északabbra, Zhangjiakouban az összes többi havas sportág versenyzői mérik össze az erejüket.

Három olimpiai falut építenek, egyet Pekingben és egyet-egyet a két hegyi központban. A fővárost 200 km/órás sebességgel száguldó gyorsvonatok kötik majd össze a hegyi helyszínekkel. Az olimpiai tervezett költsége 3,1 milliárd dollár. Ebben nincs benne a gyorsvasút (kb. 5 milliárd dollár) megépítése.

A síelőket legjobban érdeklő hegyi központok bemutatására hamarosan visszatérünk. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.