Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Nem lesz lengyel-szlovák téli olimpia 2022-ben

2014.05.26. | Szerző: Bata Attila
A hétvégi népszavazáson a krakkói lakosok leszavazták, hogy a város 2022-ben téli olimpiát rendezzen. A népszavazás döntése kötelező érvényű a városvezetés részére, így a lengyelek visszalépnek a pályázattól. Ezzel az is eldőlt, hogy a tervezett társrendező, Szlovákia is olimpia nélkül marad.
h i r d e t é s
A hétvégén a krakkói önkormányzat kihasználta, hogy a városlakóknak az uniós szavazás miatt amúgy is az urnákhoz kellett járulniuk, a krakkóiaknak egyéb, a várossal kapcsolatos fontos kérdésekben is kikérték a véleményét. Többek közt abban is, hogy pályázzanak-e a 2022-es téli olimpia megrendezésére.

Ahogy a Gazeta Kraków írja, a krakkóiak 35,96%-a véleményt nyilvánított, és közel 70%-uk (69,72%) nemmel szavazott az olimpia kérdésében. A szavazás 30% feletti részvétel esetén érvényes, és kötelező érvényű a város számára. Ezek után nem is volt kérdéses, hogy a város ma bejelentette, hogy visszalép a 2022-es olimpia pályázatától.

Ez a kép már nem aktuális...
Ez az olimpia lassan már a népszavazások olimpiája lesz. Először a svájciak utasították el népszavazáson a jelentkezést, majd később a müncheni polgárok mondtak nemet a pályázatra. Tavaly szeptemberben Osló (Norvégia) szűken, kb. 30 ezer több igen szavazattal, 55%-45%-os arányban szavazott a rendezés mellett. Nem sokkal a jelentkezés végső határideje előtt a svédek érezték úgy, hogy nem kérnek a magas költségekkel járó rendezésből.

Mivel Lengyelországban nem lehetett volna megrendezni az alpesi versenyeket, ezért ezekre Szlovákiában, az Alacsony-Tátrában, Chopokon került volna sor. A látványos akrobatikai és parallel versenyeket a Magas-Tátra mellett tervezték megrendezni. A lengyelek visszalépésével értelemszerűen a szlovák rendezésből sem lesz semmi.

Mostantól már csak négy város, Almati (Kazahsztán), Peking (Kína), Lviv (Ukrajna) és Osló (Norvégia) maradt versenyben. A végleges döntést a rendezés jogáról 2015. július 31-én Kuala Lumpurban hozza majd meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »