Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szerencsétlen baleset a kabinos síliftnél

2016.03.27. Bata Attila

Meglehetősen szerencsétlen kimenetelű baleset történt szombaton a Pireneusokban található francia Ax 3 Domaines síterepén. Egy férfi már beszállt a kabinos liftbe, amikor kiesett a kesztyűje, utána kapott, kihajolt a liftből, de közben záródott az ajtó és a lift elindult.
A síelők körében tojás alakúnak nevezett kabin a POMA egykori liftjeinek ismertetője volt, a kevésbé fiatalok még emlékezhetnek rá, hogy Chopokon is közlekedett ilyen "csoda".

Egy ilyen hatszemélyes, tojás alakú kabinba szállt be egy 29 éves síelő, amikor kiejtette a kesztyűjét a kabinból. A lehető legrosszabb ötlettől vezényelve kihajolt érte, de a kabin ajtója bezárult, a síelő szinte egész testével kilógott az induló kabinból, a lába pedig bennmaradt a záródó ajtó mögött - írja a La Depeche.

Szerencsére a kabinba beszállt többi síelő segített kinyitni az ajtót, így nem kellett a 2700 méter hosszú és kilencperces liftezést a kabinból fejjel kifelé lógva megtennie. Csak az első métereket, ahol kiesett. Bár a biztonsági hálóba esett, az 5-7 méteres zuhanás után helikopterrel szállították kórházba.

A TCD6 Bonascre - Saquet "tojáslift"
A TCD6 Bonascre - Saquet "tojáslift"
Ilyen helyzetekben jobb kilépni az indulás előtt álló kabinból, vagy sorsára hagyni a kinn maradt kesztyűket, nagy valószínűséggel úgyis leadja valaki a liftkezelőnél.

Ugyanezen a síterepen történt egy másik eset is, amely egyre gyakoribb az utóbbi időben, és keményen büntetik külföldön. A tűzoltók egy autóba zárt kutyát szabadítottak ki az egyik kocsiból délután 1 óra körül. A "gazdái" elmentek síelni és otthagyták a kutyát a tűző napon, lezárt ablakokkal. Csak a nap végén tértek vissza hozzá, de akkor már a tűzoltóktól kellett átvenniük.

Egyre aggasztóbb, hogy vannak, akik gyerekeket hagynak az autóban hasonló módon, vagyis gyermekmegőrzőnek használják a parkoló autókat. Az utóbbi hetekben két hasonló eset is történt Olaszországban, amíg a szülők síeltek a gyerekeket egyszerűen bezárták a kocsiba. Rendőrök engedték ki őket a kocsiból, ráadásul a szülőket annyira megbírságolták, hogy abból simán kijött volna egy bébiszitter ára is.
KOMMENTEK
Kis Kovi | 2016.03.27. 18:29
Megbírságolták a gyereket a kocsiba záró síelő szülőt? Lehet, hogy még ezt is a gyereken "verik le", akik ilyen szemét módon önzőek, hogy így tudnak cselekedni, azoktól sajnos minden kitelik.
Ezeknek börtön járna, csak nem tudni, hogy a szerencsétlen gyermek melyikkel járna rosszabbul, hogy ilyen "emberek" nevelik vagy hogy gondozott lesz.
magnum56 | 2016.03.28. 22:49
A tojás alakúnak nevezett a POMA gyártású lifttel volt nekem is egy ki afférom. Briancon-ban is működik még ilyen, most 46 éves a tákolmány.
Az történt, hogy amint beszálltam a tojásba, letettem a botomat magam mellé. Elindult a tojás, de nem záródott be. Ennek a csoda-szerkezetnek nincs ajtaja, hanem maga a kabin nyílik szét.
Kicsit csodálkoztam, hogy nyitott állapotban is elindul, de nem tehettem mást, nyitott állapotban utaztam benne. Mikor közeledtem a kiszállóhoz, nyúltam a botjaimért, és ekkor derült ki, hogy miért nem záródott be a kabin. A magam mellé letett botok kitámasztották a tojást, így nem tudott bezáródni.
Ideje lenne már lecserélni ezt a kivénhedt szerkezetet. Egyébként pedig olyan szűk, hogy 4 ember alig-alig fér el benne.
solti | 2016.04.04. 17:16
még az ősidőkben lábbal kilehetett akasztani, hogy ne csukódjon be, és átalakult dohányzó kabinná... Persze erről csak hallottunk, felelős síelőként ilyet sose csináltunk volna Chopokon tizensok éve...

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.