Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Szerencsétlen baleset a kabinos síliftnél

2016.03.27. | Szerző: Bata Attila
Meglehetősen szerencsétlen kimenetelű baleset történt szombaton a Pireneusokban található francia Ax 3 Domaines síterepén. Egy férfi már beszállt a kabinos liftbe, amikor kiesett a kesztyűje, utána kapott, kihajolt a liftből, de közben záródott az ajtó és a lift elindult.
h i r d e t é s
A síelők körében tojás alakúnak nevezett kabin a POMA egykori liftjeinek ismertetője volt, a kevésbé fiatalok még emlékezhetnek rá, hogy Chopokon is közlekedett ilyen "csoda".

Egy ilyen hatszemélyes, tojás alakú kabinba szállt be egy 29 éves síelő, amikor kiejtette a kesztyűjét a kabinból. A lehető legrosszabb ötlettől vezényelve kihajolt érte, de a kabin ajtója bezárult, a síelő szinte egész testével kilógott az induló kabinból, a lába pedig bennmaradt a záródó ajtó mögött - írja a La Depeche.

Szerencsére a kabinba beszállt többi síelő segített kinyitni az ajtót, így nem kellett a 2700 méter hosszú és kilencperces liftezést a kabinból fejjel kifelé lógva megtennie. Csak az első métereket, ahol kiesett. Bár a biztonsági hálóba esett, az 5-7 méteres zuhanás után helikopterrel szállították kórházba.

A TCD6 Bonascre - Saquet "tojáslift"
Ilyen helyzetekben jobb kilépni az indulás előtt álló kabinból, vagy sorsára hagyni a kinn maradt kesztyűket, nagy valószínűséggel úgyis leadja valaki a liftkezelőnél.

Ugyanezen a síterepen történt egy másik eset is, amely egyre gyakoribb az utóbbi időben, és keményen büntetik külföldön. A tűzoltók egy autóba zárt kutyát szabadítottak ki az egyik kocsiból délután 1 óra körül. A "gazdái" elmentek síelni és otthagyták a kutyát a tűző napon, lezárt ablakokkal. Csak a nap végén tértek vissza hozzá, de akkor már a tűzoltóktól kellett átvenniük.

Egyre aggasztóbb, hogy vannak, akik gyerekeket hagynak az autóban hasonló módon, vagyis gyermekmegőrzőnek használják a parkoló autókat. Az utóbbi hetekben két hasonló eset is történt Olaszországban, amíg a szülők síeltek a gyerekeket egyszerűen bezárták a kocsiba. Rendőrök engedték ki őket a kocsiból, ráadásul a szülőket annyira megbírságolták, hogy abból simán kijött volna egy bébiszitter ára is.
2016.03.27. 18:29:06 Kis Kovi
Megbírságolták a gyereket a kocsiba záró síelő szülőt? Lehet, hogy még ezt is a gyereken "verik le", akik ilyen szemét módon önzőek, hogy így tudnak cselekedni, azoktól sajnos minden kitelik.
Ezeknek börtön járna, csak nem tudni, hogy a szerencsétlen gyermek melyikkel járna rosszabbul, hogy ilyen "emberek" nevelik vagy hogy gondozott lesz.
2016.03.28. 22:49:07 magnum56
A tojás alakúnak nevezett a POMA gyártású lifttel volt nekem is egy ki afférom. Briancon-ban is működik még ilyen, most 46 éves a tákolmány.
Az történt, hogy amint beszálltam a tojásba, letettem a botomat magam mellé. Elindult a tojás, de nem záródott be. Ennek a csoda-szerkezetnek nincs ajtaja, hanem maga a kabin nyílik szét.
Kicsit csodálkoztam, hogy nyitott állapotban is elindul, de nem tehettem mást, nyitott állapotban utaztam benne. Mikor közeledtem a kiszállóhoz, nyúltam a botjaimért, és ekkor derült ki, hogy miért nem záródott be a kabin. A magam mellé letett botok kitámasztották a tojást, így nem tudott bezáródni.
Ideje lenne már lecserélni ezt a kivénhedt szerkezetet. Egyébként pedig olyan szűk, hogy 4 ember alig-alig fér el benne.
2016.04.04. 17:16:55 solti
még az ősidőkben lábbal kilehetett akasztani, hogy ne csukódjon be, és átalakult dohányzó kabinná... Persze erről csak hallottunk, felelős síelőként ilyet sose csináltunk volna Chopokon tizensok éve...
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »