Menü ≡

Szlovákia idén nem tervezi leállítani a sílifteket

2021.11.21. | Szerző: Bata Attila
Hétfőtől új szabályozás lép életbe Szlovákiában, amely többek között rendelkezik a síliftek járványhelyzet alatti működéséről is. A tervezet szerint a legrosszabb besorolás alatt is üzemelhetnek a síliftek, de a zárt kabinos felvonókat csak a beoltottak vagy betegségből felépültek használhatják.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
Szlovákia járványellenes intézkedések meghatározásánál egy ötfokozatú skálát, un, Covid-automatát alkalmaz. Az országot járásonként öt színnel jelölik, a legjobbtól a legrosszabbig az alábbiak szerint: zöld, narancs, piros, bordó és fekete.

Hétfőtől a színeken belül újabb kategóriákat is bevezetnek. Aki figyelemmel kísérik az osztrák fejleményeket, azoknak nem lesz ismeretlen a rendszer, csak más az elnevezés. Az ottani 2G, 3G stb. besorolás helyett itt betűket használnak. A szlovák és a szlovákiai magyar sajtóban az OTP- vagy OP-rezsim kifejezésekkel találkozhatunk.

Az OP az osztrák 2G-hez hasonló, tehát az oltottak és betegségből felépültek jogosultak a szolgáltatások használatára. Az oltás a második dózistól számított 14. naptól egy évig érvényes. A felépültséget a betegséget igazoló PCR-teszttől számított 180 napig fogadják el.

Az OTP szintű intézkedéseknél a T betű a negatív teszteket jelenti. Ez PCR esetében 72 óra, anitigén tesztnél 48 óra. Értelemszerűen, ez az osztrák 3G-szabály, vagyis az oltottak, a felépültek és a friss negatív tesztesekre érvényes.

Akkor vissza a színekhez. A romló viszonyok következtében zöld és narancs besorolású járás jelenleg nincs Szlovákiában, csak a három legsúlyosabb. A szolgáltatók (pl. a síterepek, szállások, vendéglők) a színeken belüli kategóriák szerint fogadhatnak vendégeket. Pl. ha egy bolt úgy dönt, hogy a szigorúbb OP kategóriát alkalmazza, akkor valamivel több vendéget, mint OTP esetén.

A jó hír, hogy a legrosszabb besorolás alatt is üzemelhetnek a liftek, igaz a zárt kabinosok korlátozásokkal. Tehát, bármilyen színű fokozat lép életbe, és azon belül akár OP vagy OTP rendszert alkalmaznak, a nyitott felvonók korlátozás nélkül üzemelhetnek. Az OP rendszerben a kabinos liftek IS közlekedhetnek, amelyek korlátozása az alábbi táblázat szerint alakul:
Szint Piros Bordó Fekete
OP Nyitott liftek igen, zárt kabinok 50% kapacitással Nyitott liftek igen, zárt kabinok 50% kapacitással Nyitott liftek igen, zárt kabinok 25% kapacitással
OTP Nyitott liftek igen, zárt kabinok nem Nyitott liftek igen, zárt kabinok nem Nyitott liftek igen, zárt kabinok nem
Alap* Zárva Zárva Zárva
Mivel síelés nem egy elszigetelt tevékenység, főleg külföldön, ezért érdemes a szállások, a vendéglők és a határátlépés feltételeit is tanulmányozni. Szállásokat az alábbi táblázat mutatja.
Szint Piros Bordó Fekete
OP Nincs korlátozás Nincs korlátozás Turisztikai célból zárva
OTP Turisztikai célból zárva Turisztikai célból zárva Turisztikai célból zárva
Alap* Turisztikai célból zárva Turisztikai célból zárva Turisztikai célból zárva
Vendéglők a fekete besorolás alatt csak elvitelre szolgálhatnak ki:
Szint Piros Bordó Fekete
OP Beltéren 4 fő/asztal, teraszokon nincs korlát Beltéren 4 fő/asztal, teraszokon nincs korlát Csak elvitelre
OTP Csak elvitelre Csak elvitelre Csak elvitelre
Alap* Csak elvitelre Csak elvitelre Csak elvitelre
A határátlépés aktuális információihoz a konzulátus oldalát ajánljuk.

A fenti szabályozás minimum 3 hétig marad érvényben a kormányfő szerint, utána felülvizsgálják és a számok tekintetében döntenek. Természetesen azt sem lehet kizárni, hogy a következő időszakban itt is bevezetnek az osztrák rendelkezéshez hasonló zárlatot, hiszen ezt már több szlovák politikus is felvetette az osztrák példa után.A régiók besorolását ezen a térképen lehet ellenőrizni.

Ez egy rövid összefoglaló a mostani helyzetről. Részletek (szlovákul) itt találhatók.

Akkor röviden a síelésről is.

A szlovák síterepek a nyitásra készülnek. Elvégezték a felvonók karbantartását és több helyen is tesztelték a hóágyúkat. A héten hidegebbre fordul az időjárás északi szomszédunknál, így megindulhat a hóágyúzás az ismert síterepeken. A tervek szerint Chopok és Csorbató december 4-én, Tátralomnic december 11-én nyit.

*az Alapszint azokat jelöli, akik nem kaptak oltást, nem estek át igazoltan a betegségen és nem rendelkeznek friss negatív teszttel
2021.11.21. 20:35:01 skioutlet
Legalább egy lényeges információ kimaradt a cikkből:

Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokkal történt oltást elfogadja. Az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltóanyagok (Pfizer/Astra/Moderna/Janssen (Johnson) mellett Szlovákia mind a kínai (Sinopharm), mind az orosz (Sputnik V) oltóanyaggal való oltást elismeri.*

*https://konzuliszolgalat.kormany.hu.../europa-utazasi-tanacsok?...

Tisztánlátás kedvéért:

1. BÁRKI számára, bármilyen esetben használhatók tehát a sífelvonók (csak a kabinos lifteknél van némi korlátozás).

2. Turisztikai szállásokat csak oltottak vehetnek igénybe.

3. Éhen sem halunk: legrosszabb esetben elvitelre, de a legtöbb esetben az oltottak beltéren és teraszon is étkezhetnek.

Szóval nem reménytelen:)

Ui: A táblázatban szereplő "Normál" szó nincs eléggé kifejtve (nem is biztos, hogy ez a jó kifejezés).
2021.11.21. 20:49:16 körmendi
Nagyon jó összefoglaló. Hiánypótló. Már úgy tűnt csak Ausztriára fókuszáltok...

Köszi.
2021.11.21. 20:55:29 BataA | sielok.hu
@Körmendi

Köszönjük. A magyaroknak fontosabb országokra figyelünk, csak eddig néhányan még nem nyilatkoztak, ez is holnaptól aktuális. Ausztria tényleg fontos és ott történtek dolgok mostanában...
2021.11.21. 21:10:10 Eres
Sajnos fekete besorolásnál az oltottak (OP) sem szállhatnak meg szálláson.
A normál szót kicserélném oltatlanra.
Aszem ez reménytelenné vált.
2021.11.21. 21:19:59 BataA | sielok.hu
@Eres

Igen, ez nem volt a legjobb, ha jól emlékszem a szlovákoknál alapszint volt. tehát akik nem kaptak oltást, nem estek át igazoltan a betegségen és nem rendelkeznek friss negatív teszttel
2021.11.21. 21:44:27 Sansovino
Talán vigyázó szemüket Bécsre vetették! - Mert mind menne a levesbe! ☺
2021.11.21. 23:22:50 Trailrider
A jelenlegi feltételek mellett 47 km-re találtam szállást a Lomnictól. Hmmm. Túlélhető, de a legutóbbi kvázi pályaszálláshoz képest...
Viszont a szezon még nem kezdődött el, ha pár járás bordó besorolású lesz, akkor nem lesz gond a szállásokkal sem.
2021.11.22. 10:18:26 otapi
12 éven aluliakkal mi a helyzet?
2021.11.22. 11:30:01 Paintek
Nekunk december 10-tol van szallas foglalva Jasna-ra, de meg november 25-ig ingyenesen le lehet mondani. Akkor ha jol ertem mar torolhetjuk is a foglalast, mivel nincs esely ra, hogy turisztikai cellal ott legyunk?

"fenti szabályozás minimum 3 hétig marad érvényben a kormányfő szerint"
2021.11.22. 12:03:04 BataA | sielok.hu
@Paintek

A szabályok maradnak egy ideig, de a színbesorolások változhatnak. Ha a szállásod nem a fekete járásban van és be vagytok oltva, akkor mehettek.

Szerintem a legpraktikusabb, ha gyorsan felveszed a kapcsolatot a szállásadóddal.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »