Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: véget ért a szezon a Tátrában is

2013.05.02. Bata Attila

Ezen a héten hivatalosan is véget ért a 2012/2013-as szezon Szlovákiában. A chopoki liftek május elsején szolgálták ki utoljára a síelőket, mostantól már mindenki a saját felelősségére síelhet a még megmaradt havon. Hosszú szezont tudhatnak maguk mögött a tátrai síterepek.
A Magas-Tátrában a hétvégén, Chopokon pedig május elsején fejeződött be az idei szezon. A közös üzemeltetés alá tartozó síterepek szóvivője szerint a magas-tátrai síterepek, Tátralomnic és Csorba-tó 142 napot, az Alacsony-Tátrában található Chopok 145 napot volt nyitva az előző szezonban. A szóvivő szerint Csorba-tónál és Chopokon még mindig van hó, elvileg még lehet síelni, de mostantól mindenki csak saját felelősségére csúszhat a már nem üzemeltetett hegyoldalakban.

Az idei szezon december 8-án kezdődött a Tátra lejtőin és már az előzetes eredményeken is látszik, hogy jobban sikerült az előzőeknél. A szóvivő szerint a nagyobb havazás csak január közepe után érkezett meg, a meredek pályákat a Lomnici-nyeregben csak január végén tudták megnyitni. Februárban és áprilisban az átlagosnál jobb hóviszonyokkal várták a síelőket. A lassan öt éve nem tapasztalt havas tél ellenére az idén is használni kellett a hóágyúkat, főleg a kezdeti időszakban. Az üzemeltetők kimutatása szerint Lomnicon 72, Csorba-tónál 35, Chopok-északon 88, Chopok-délen pedig 46 napot kellett hóágyúzniuk. A sikeres szezont csak egy dolog árnyékolta be, mégpedig a szó szoros értelmében, a felhők. A tavalyi szezonban jóval több volt a napsütéses napok száma, és jóval kevesebb a borús napok száma. A tavalyi szezonban összeszámolt 17 nappal szemben az idén 56 napon kellett borús időben síelni.

Idén is a hazaiak látogatták legtöbben a síterepeket. A szlovákok után a lengyelek és a csehek következnek a nemzetek listáján, amelyben nincs nagy meglepetés, hiszen évek óta ez a sorrend.

A látogatók számát tekintve Csorba-tó hasonló szezont zárt a tavalyihoz képest. Szépen emelkedett a síelők száma, 6,4 %-kal, Tátralomnicon. Úgy tűnik bejöttek a tavalyi fejlesztések Chopok mindkét oldalán. Az északi oldalon 22 %-kal, a déli részen pedig 40 %-kal nőtt a síelők száma.

KOMMENTEK
Chopoker | 2013.05.02. 17:13
Igen, azt látom a kameraképeken, hogy máj. elejére ugyanúgy eltűnt a hó, mint általában minden évben, hiába volt április nagy részében 1m-rel nagyobb hó, mint a korábbi években. De az mit jelent, hogy mostantól mindenki csak a saját felelősségére síelhet? Csak azért, mert a sícentrum hivatalos oldala szerint bizonyos felvonók továbbra is járnak. Úgy tűnik, hogy a májusi síelésem továbbra is várat magára, hiába volt az idén elképesztően nagy hó, ez a majdnem nyári kánikula megoldotta az egészet.:-) Gyakorlatilag ugyanaddig tartott a szezon, mint tavaly, sőt megnéztem tavaly 2nappal később fejeztem be a szezont, mint az idén. Nálam a tavalyi év eddig a topszezon, akkor dec. 23-án lehetett először felmenni a Kosodrevina főlé, amihez nem kevés hóra van szükség. Az idén több hó, kedvezőtlenebb időjárás és kevésbé jó minőségű havak voltak, de soha rosszabb szezont!
Polef | 2013.05.03. 00:01
Nekem a múlt szombaton még megvolt Chopok....rövid léc,széles mosoly....még latyakban is...kár a lomnici nyeregért,évek óta ez a májusi zárósielés...sebaj,majd legközelebb... ;-))
skioutlet | 2013.05.03. 08:42
Chopokernek:

Mindkét oldalon mennek a liftek a csúcsra, mint valószínűleg egész nyáron.

A saját felelősség kérdése valószínűleg azt jelenti, hogy egyrészt a pályákat már nem ratrakolják, másrészt csak a normál hegyimentő szolgálat dolgozik, a kifejezetten sípályák hegyimentő szolgálata már nem. A csúcsról még kb. 1500 - 1400 méterig lehet síelni, időnkénti lecsatolással, gyaloglással. Ennek is van egyfajta varázsa.

Szállástippek
Záhradky bungaló 116
Egyszerű berendezésű és bútorzatú "retró" fahütték Jasná sípályáitól kb. 50-100 méterre. Két-, három- és négyágyas szobák, társalgó, SAT TV, zuhanyzó, WC, konyha.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.