Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szocsi: akár a szaunában is tudnak havat gyártani

2014.02.11. Bata Attila

Az olimpia előtti időszak egyik legfontosabb kérdése volt, hogy lesz-e elég hó a versenyek megrendezésére. Az világosan látszik, hogy az oroszok nem bíztak semmit a véletlenre. Még egyetlen olimpián sem készültek fel ennyire a hóhiányra, mégis az esővel és az enyhe idővel szemben ők is tehetetlenek.
Hóhiány tekintetében három baljós jel előzte meg az idei olimpiát. A 2010-es kanadai olimpián hiánycikk volt a hó, a 2011-es német alpesi világbajnokságon alig volt hó, a 2012/2013-as szezonban a Szocsi feletti hegyekben is példátlan hóhiány alakult ki. Az orosz szervezők pedig tényleg felkészültek, rajtuk nem múlhat semmi, pénzt nem kímélve megtettek mindent, ami józan ésszel elvárható.

Először is olyan hóágyúparkot építettek a versenyek színhelyére, amely kapacitásban és műszaki színvonalban is a világ legjobbjának számít. Az előző hószegény tél után összegyűjtötték a maradék havat és hatalmas tárolókban tették el a következő télre, körülbelül 450 ezer köbméter hó került a tárolókba. Ezen felül megvették az izraeliek hókészítő gépezetét, amely rendkívüli körülmények között is képes havat készíteni, ahogy a videóban elhangzik, akár a szaunában is.

Ezek után már senki sem csodálkozik, hogy hó van mindenhol, egyedül a minősége nem az igazi. Ez természetesen az időjárásnak köszönhető, hiszen az eső és a folyamatosan nulla fok feletti hőmérséklet nem tesz jót a hó minőségének. Hétfőn a hódeszkások félcső selejtezőjét, ma pedig a nők lesikló edzését kellett elhalasztani a pálya állapota miatt. Az időjárást jól jelzi az alpesi síelők lesikló pályája, amely legfelül, a mínuszok birodalmában még teljesen jeges, és ahogy haladunk lefelé tengerszinti magasságban, a hó úgy válik egyre puhábbá és vizesebbé.

Akira Sasaki, a japán versenyző felvétele a csontjég férfi lesikló pályáról
Akira Sasaki, a japán versenyző felvétele a csontjég férfi lesikló pályáról
A változó hóminőség miatt fontos szerepe lehet a waxolásnak, nagyon nem mindegy, hogy milyen waxot használnak a síelők (alpesi és északi versenyzők) ebben a hóban.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.