Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Magas-Tátra: friss hó, medvék, lavina, és szélvihar

2010.03.15. | Szerző: Bata Attila
Magas-Tátra: friss hó, medvék, lavina, és szélvihar Az elmúlt három napban körülbelül 50 cm friss hó esett a Tátra magasabb részein, de az alsóbb részek és más szlovák síparadicsomok is részesültek kb. 30 centiméteres friss égi áldásban. Tátralomnicon szélvihar miatt állnak a liftek, az erdészek az ébredező medvékre figyelmeztetnek mindenkit.
h i r d e t é s
Talán a szezon legjobb hóviszonyait hozta meg az utóbbi napok heves vihara és havazása a Tátra hegycsoportban. Az utóbbi 24 órában 5-22 cm friss hó esett a hegyekben, így az előző napi csapadékkal együtt már fél méterre nőtt a friss hó mennyisége a magasabb régiókban, amely természetesen megnövekedett lavinaveszélyt is jelent. A tomboló viharos szél tovább könnyíti a lavinák kialakulását. A Tátra hegyeiben általánosan hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben, kivétel a Nyugati-Tátrában, itt már negyedik fokozatúra emelték a figyelmeztetést, aminél már tanácsos elfelejteni a túrázást a magasabb részeken.

A viharos szél gondokat okoz a tátralomnici lifteknél is. Az erős széllökések miatt leállították a Kőpataki-tóhoz közlekedő kabinost, és az onnan a nyeregbe, illetve a csúcsra induló lanovkákat. A lonmici liftek 18 m/s-os széllökésekig működnek biztonságosan, a szlovák meteorológiai intézet 18-25 m/s-os széllökéseket jelzett egész napra. Az ülőliftek közül egyedül a tavaly átadott négyszemélyes működik, amely mellett a szezon legjobb havát találjuk. Az utóbbi napok havazása után végre elérte az egyméteres határt a hóréteg vastagsága.

Az erdészek figyelmeztetnek, hogy a tátrai medvék fokozatosan ébrednek fel téli álmukból. Az utóbbi napokban egyre több nyomot figyeltek meg főleg a hegység középső, illetve nyugati részén. A hegyi házak biztosan számíthatnak a medvék látogatására, de az utóbbi időkben gyakran előfordult, hogy az élelem után kutató medvék a lakott településekre is bemerészkedtek. A Tátra lengyel oldalán is gondot jelentenek a medvék, itt főleg a túlszaporodásuk miatt veszélyesek. A veszély csökkentése érdekében a lengyelek engedélyt adtak 80 medve kilövésére.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »