Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tavalyi havon kezdődött meg a síszezon Finnországban

2022.10.09. Bata Attila

Finnországban pénteken két síterep is megkezdte az idei szezont annak ellenére, hogy még nem havazott és a hóágyúkat sem tudták beindítani. Akik régen olvasnak minket, már tudják, hogy ez az un. snow-farming eredménye, vagyis a tavalyi szezonban elraktározott havat terítették szét a pályákon.
Levi az első napon
Levi az első napon
A két finn síterep, Ruka és Levi évek óta élen jár a snow-farming alkalmazásában. Egyre nagyobb mennyiségű havat gyűjtenek össze az előző szezon végén, letakarják a nyári időjárás viszontagságaitól védve, majd az első hidegebb időszak beköszöntével a fólia alatt megmaradt havat szétterítik a pályákon.
Snow-farming: így tárolták a hókupacokat a nyáron
Snow-farming: így tárolták a hókupacokat a nyáron
Snow-farming: miután szétterítették a tavalyi havat
Snow-farming: miután szétterítették a tavalyi havat
Más módon nem is kezdődhetne a finn síszezon, hiszen még nem havazott és a hóágyúkat sem tudták beindítani. Pénteken mindkét síterep megnyitotta kapuit, a közös kezdésnek pedig fontos oka van. Jövő héten a finn iskolások már az őszi szünetet töltik és biztosan jönnének néhányan síelni. Mellettük pedig elférnek az őszi törzsvendégek, vagyis az egyesületek, akik versenyzői már most havon gyakorolhatnak.
Levi: már a sífutópálya is üzemel
Levi: már a sífutópálya is üzemel
Ruka három pályával, Levi pedig egy 1,5 kilométeres pályával várta a vendégeket. Utóbbi helyen még egy kb. egykilométeres sífutópályát is varázsoltak a „tavalyi hóból”.

Finnországban is emelkednek az energiaárak, de a két síterep nem akar nagyon emelni. Levi januárban emelt 4 %-kal, most változatlan árakkal indítottak. Ruka 3%-kal kért többet most a bérletekért, mint tavaly. Mindkét síterep nehéz szezonra számít, és arra, hogy a síelők kitartanak mellettük idén is.
Ruka: az előkészített pályák távolról
Ruka: az előkészített pályák távolról
Kisebb havazás már érkezett Finnországba szeptember végén, de a nagyobbra általában október közepéig várni kell a helyi meteorológiai intézet szerint. Hamarosan a hóágyúk is beindulhatnak, így a novemberi finnországi világkupa futamok előtt a helyi síterepek (a sötétséget leszámítva) ideális körülményeket nyújthatnak az edzőtáborba érkező versenyzőknek.
KOMMENTEK

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.