Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jégomlás tette tönkre Tignes off-piste terepét

2008.10.19. Bata Attila

Jégomlás tette tönkre Tignes off-piste terepét Egy lavinaomlás következtében valószínűleg örökre eltűnt Tignes Grande Motte gleccserén (3653 méter) található off-piste síterep. A hegy északi oldalából két futballpálya nagyságú jégtömb szakadt le még szeptember közepén, de a hír csak az utóbbi napokban járta be a síelős fórumokat.
A hegyoldal igen kedvelt volt az off-piste síelők körében, hiszen a vastag jégrétegre gyakran esett friss porhó és minőségét is sokáig megőrizte. A jégomlás után egy hatalmas lyuk tátong a hegy oldalában, így valószínűleg örökre befejeződött itt az off-piste síelés. A szerencsétlenség színhelye néhány száz méterre található a gleccser kezelt pályáitól.

A jégomlás következtében a lenti épületekig is eljutott a havas-jeges görgeteg, de sem személyi sérülés, sem anyagi kér nem történt, persze az üzemeltetőket komoly csapásként érte a szezon előtt, hogy a kedvenc hegyoldal örökre használhatatlan lesz.

Számos szakértő szerint a 2003-as évben a rendkívüli meleg nyár komoly károkat okozott a gleccseren, és akkor számos helyen megroppant, vagy megsérült a jégtakaró. Az akkori sérüléseknek tudható be a mostani baleset is. Mivel a megmaradt jégtakaró állapota eléggé instabil, így újabb jégtömbök bármikor leszakadhatnak. Hasonló sajnálatos esemény 2005-ben történt egy másik francia gleccseren, a Chamonix feletti Argentière gleccseren 200 méter hosszan 400 000 köbméternyi jégtömb szakadt le.
Két héttel a lavina után (www.data-avalanche.org)
Két héttel a lavina után (www.data-avalanche.org)
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.