Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Több a halálos baleset idén az osztrák pályákon

2013.03.04. | Szerző: Bata Attila
Több a halálos baleset idén az osztrák pályákon Már rendelkezésünkre állnak az első részadatok az idei szezon osztrák baleseti statisztikáiból. A jó hír, hogy az eddig eltelt időszakban jelentősen csökkent a pályabalesetek száma a tavalyi évhez képest. Ezzel szemben a rossz hír az, hogy a halálos balesetek száma az idén jóval meghaladja a tavalyi számot.
h i r d e t é s
Bár még nincs vége a szezonnak, és húsvétig még sok minden történhet az osztrák síterepeken, de a baleseti statisztikákat már 2013. február 24-ig feldolgozták, így néhány előzetes adathoz hozzá lehet jutni, és az idei szezon arányai már nagy vonalakban láthatóak.

Az örömteli hír, hogy a tavalyi év hasonló időszakához képest csökkent a balesetek száma. Amíg a tavalyi időszakban 3887, addig az idén csak 3057 balesetet jegyeztek fel. A balestek száma csökkenő tendenciát mutat, amíg az előző évtized közepén 6000 körül alakult a számuk, az utóbbi két szezonban már jelentősen csökken. Ne felejtsük el, hogy továbbra is csak részeredményeket hasonlítunk össze, a szezonkezdet és február 24. közötti számokat.

Valamelyest csökkent az un. cserbenhagyásos balesetek száma, amikor az egyik érintett fél, akár segítségnyújtás nélkül is, azonnal lelép a baleset helyszínéről. Ez a szám az idén 378, tavaly 489 ilyen eset volt, de a három évvel előtti szezonban még 683. Annak ellenére, hogy Ausztriában kötelező megadni a balesetben érintettek adatait, és kötelező a segítségnyújtás, minden nyolcadik-kilencedik esetben a baleset feltételezhető felelőse kereket old.

Tavaly február 24-ig 19-en vesztették életüket a síterepeken, ez a szám az idén már 27-re emelkedett. Az utóbbi 10 év statisztikái között ez a szezon a halálos balesetek számának tekintetében az átlagosak közé sorolható. A legtöbb halálos áldozatott 2010/11-ben követelték az osztrák hegyek, akkor 51-en vesztették az életüket az egész szezonban, február végén ez a szám 33-nál állt.

A sítúrázók baleseti statisztikája, talán az idei havasabb télnek is köszönhetően, emelkedést mutat tavalyhoz képest. Az idén 203 balesetet szenvedtek a sítúrázók a tavalyi 149-cel szemben. A halálos lavinabalesetek száma csökkent, az idén 13, a tavalyi szezon hasonló időszakában 14 volt.

2013.03.04. 16:06:45 Barbara Jack
azért elég ijesztő belegondolni, hogy nem tudhatod nem e te leszel a következő áldozat :( meg szerintem 19.. az azért elég sok.. habár egy ember is sok. valaki elmegy egy kicsit kikapcsolódni, lazulni, mozogni és végül 'már nem megy többet haza' elég rossz belegondolni...
2013.03.04. 22:48:01 pszabo
Ijesztő, de nem ártana tudni, hogy a 19-ből mennyi a lavina áldozata és mennyi a saját hibás baleset illetve mennyi az ütközéses. ( a lavinás 13 pl most akkor benne van 27-ben vagy nincs benne?)

Érdekelne, hogy szegény elhunytak közül kinek volt a vérében alkohol... Mármint hány síelőnek?

És végül: hány fejen volt bukó??
2013.03.05. 01:05:44 Bata Attila | sielok.hu
Ilyen részletes adatok szezonközben még nincsenek, de szezon végén lesznek, addigra összegyűjtik a kórház és rendőrségi jelentéseket Innsbruckban.

Az osztrák hírben nem szerepel, hogy a
lavinaáldozatok száma már benne van-e az összesítésben.

Naponta átolvasom a baleseti híreket, alkoholos baleset biztos lesz, de inkább ratraknak vagy fának ütközés.

Olyan halálesetre is emlékszem, hogy az illető bukósisakot viselt, fejsérült szenvedett és belehalt a sérüléseibe.

A saját hiba vs. mások hibája általában kb. 80% - 20 %-os arányban fordult elő a korábbi években, ha jól emlékszem.

Szóval, a részletesebb számok majd szezon után.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »