Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szombaton ismét kinyitott a francia Tignes gleccsere

2010.09.24. 2010.09.26. Bata Attila | frissítve: 2010.09.26.

Szombaton ismét kinyitott a francia Tignes gleccsere Az augusztus végi zárás után egy hónappal ismét lehet síelni a Tignes feletti Grande Motte gleccser (3000-3456 méter) pályáin. A nyitó hétvégén rengeteg tréningező versenyző, cudar időjárás, és valószínűleg néhány centiméter friss hó is várta a síelőket és hódeszkásokat.
A közeli Les Thermes melletti fedett, 640 méter hosszú, sípálya ugyan egész évben nyitva van, de azért síelni mégis a hegyekben az igazi. Sajnos a gleccser is megérzi a klímaváltozást, már lassan 12 éve annak, hogy Tignes kénytelen volt feladni az egész évben nyitva tartó síterep státuszát, és az augusztusi nap már szinte teljesen használhatatlanná teszi a lejtőket.

Szombat reggel fél nyolckor kezdődött a szezon, és az üzemeltetőknek két hét kellett, amíg előkészítették a 20 kilométernyi pályát és a hat üzemelő liftet. Azok a sziklák, amelyeknek csak a teteje látszott ki egy évtizeddel ezelőtt, ma már szabad szemmel is látható szabályos kőcsoportokat alkotnak, minden évben egyre nehezebb a pálya-előkészítők dolga. Az idén rengeteg lyukat kellett betömni a pályákon, sokszor fordultak a gépek a hódepó és a pályák között.

Ahogy lenni szokott, ilyenkor a francia és külföldi egyesületek sportolói lepik el a gleccsert, a francia válogatott is lassan itt ver majd tanyát a következő hetekben. A zsúfoltság talán október 23. táján enyhülhet majd egy kicsit, amikor ideiglenesen kinyit majd a következő francia gleccserterep, Les 2 Alpes is. A hétvégére a francia meteorológusok hóvihart jósolnak, így nem a legjobb körülmények között, de legalább friss hóban síelhetnek az első látogatók.

A helyi polgármester szerint nem a legjobb üzlet a korai nyitás, de a környéknek szükség van arra, hogy az emberek lássák, hogy már lehet síelni. Nemcsak a sízők, de a gyalogos turisták is élvezhetik ezt a látványt, ha felmennek a gleccserre. A korai nyitás legnagyobb előnye mindig az, hogy ha az emberek látják a webkamerákon, hogy már lehet síelni, akkor szép lassan megindulnak a foglalások is a környék szálláshelyein.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.