Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázót nyelt el a Dachstein gleccser

2015.08.09. Stánicz Balázs

Egy 15 éves tanulólány letért a kijelölt útvonalról, pechére, hirtelen megnyílt a lába alatt a jégmező és egy gleccserszakadékba zuhant. Az arra járó hegyi mentőknek köszönhetően gyorsan kimentették szorult helyzetéből.
A csoport a Seethalerhütte környékén haladt, amikor is elhagyták a kijelölt útvonalat és a gleccseren rövidítettek. A 15 éves tanulólány alatt beszakadt a hótakaró és nyolc métert zuhant egy gleccserhasadékba.
Fotó: Bergrettung Hallstatt
Fotó: Bergrettung Hallstatt
Édesapja azonnal értesítette a mentőket, akik szerencséjükre a közelben tartózkodtak, így megkezdődhetett a lány mentése, akinek mintegy másfél órát kellett kibírnia a hasadék fogságában.
Fotó: Bergrettung Hallstatt
Fotó: Bergrettung Hallstatt
A tanuló a gyors mentésnek köszönheti az életét; hosszabb idő esetén a testhő valósággal kiolvasztja a hasadék falát, így a bajbajutott tovább csúszhat a mélybe. A balesetet kisebb horzsolásokkal és kihűléssel megúszta, mentőhelikopter szállította a salzburgi kórházba.
Fotó: Bergrettung Hallstatt
Fotó: Bergrettung Hallstatt
Nyáron csak is megfelelő felszerelésekkel és helyismerettel érdemes gleccser túrázni, a vékonyodó hóréteg alatt egyre több helyen nyílik meg a gleccser. A hasadékok több helyütt akár 40-50 méter mélyek is lehetnek.
KOMMENTEK
Szányi Gábor | 2015.08.09. 09:01
Nem mindenki ilyen szerencsés,hogy ijedtségen kívül más baja nem történt.Kitünő fotók illusztrálják milyen veszélyes a sima hófelület,nem látható,hogy mi van alatta.Ez igaz a télen üzemelő gleccserekre is.A gleccser üzemeltető társaságok profi módon jelzik mindig táblákkal,elkerítéssel,,pálya szélét jelző bója sorral,meddig szabad használni a síterepet.Ezeket nagyon komolyan kell venni mindenkinek,hiszen balasettől óvnak bennünket.Köszönöm a híradást,remélem sokan olvassák.
Stani | 2015.08.09. 09:46
Ez így van, annyival egészíteném ki, hogy a gleccsersíterepeket jellemzően olyan gleccserekre építik, ahol a gleccser folyási sebessége igen lassú, így a hasadék képződés is csekélyebb. Továbbá minden egyes szezon előtt a nyár folyamán képződött, előkerült hasadékokat "betömik", azaz ratrakokkal havat tolnak oda. A jelölt pályán (s a kijelölt hivatalos freeride útvonalakon) KÍVÜLI hasadékok más témák, de a tél folyamán a havazásoknak köszönhetően ún. hóhíd képződik, így viszonylagos biztonsággal - természetesen freeride-ban 100% biztonság nincs, történjen ez gleccseren vagy éppen erdőben - lehet pályán kívül is freeride-olni. Ehhez még hozzájön, hogy a síléceknek és snowboardoknak hála sokkal nagyobb felületen oszlik el a súlyunk, mint két túracipőn állva. Azt hiszem ezt már mindenki tapasztalta, amikor a mélyhóban síbakancsban kellett megtenni akár pár métert (sítalpakon ugye milyen más?).

A fentiek csakis a gleccsersíterepek közvetlen környezetére érvényesek, egyéb magashegységi gleccsertúránál eltérhetnek a feltételek.

Ami aranyszabály, hogy ősszel gleccserrel kitöltött térszínen PÁLYÁN KÍVÜLI helyeken nem, vagy csak kellő helyismerettel (azaz a hasadékokat nyárról ismerjük, amikor "kopasz" a jégmező), mivel ekkor még a hóhidak túlságosan vékonyak lehetnek. Sajnos az utóbbi években saját szememmel láttam, hogy az őszi besízéseken egy-két magyar síoktató gyerekekkel (sicc!) olyan helyeken ment pályán kívül, ahol potenciális veszélynek voltak kitéve, pár méterre csúsztak el egy behavazott, ám így is látható gleccserhasadék mellett. Pont azon a részen 30-50 méter mély a gleccser....

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.