Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Turistaút 24 méter magasan, a fakoronák között

2017.08.31. | Szerző: Bata Attila
A jelenlegi ismereteink szerint talán nem túlzás, hogy idén a legnagyobb síterep-beruházásokat a Bélai-Tátra mentén, Zdiar és a Bachledova-vögy környékén találjuk Szlovákiában. A legújabb látványosság egy "tanösvény", 24 méter magasan a föld felett, a fakoronák között, csodás kilátással a környék hegyeire.
Lombkorona tanösvény naplementében
h i r d e t é s
Beindultak a fejlesztések a lengyel határhoz közeli régióban. Néhány évvel ezelőtt átadták az első ülőliftet a Zdiar határában található Strednica síterepen. Benn a hihetetlenül hosszú faluban, annak is a végén, a Strachan Panzió mellett egy hasonló nevű pálya épült. Úgy látszik, itt is haladnak a korral, ha minden jól megy, akkor a téli szezonra már egy négyszemélyes ülőlift jár a pálya mellett.

Ha közúton elhagyjuk a Magas-Tátrát (Tátralomnicot), még el sem kell menni Zdiarig, hanem ha előtte lekanyarodunk jobbra, akkor a Bachledova-völgybe jutunk, ahol az előző években már szintén komoly fejlesztéseket hajtottak végre.

Tanösvény 24 méter magasan a föld felett, a fakoronák között.
Az idei nyáron három különböző hosszúságú (5, 6 és fél, valamint 11 kilométeres) nordic walking utakat építettek ki. A tervek szerint szeptemberben elkészül egy igazi látványosság. Fából épített turistaút kanyarog majd a fák között, a föld felett 24 méter magasan. A turistaút első része már elkészült, azt a szerencsések már kipróbálhatták. A tervek szerint a turistaút egyfajta "tanösvényként" funkcionálna. A látogatók táblákon kapnak információt a környék növényvilágáról.

A turistaút külön látványossága lesz a 32 méter magasra épített fatorony, innen, 1234 méter magasságból, teljes panorámában nyílnak meg a szomszédos hegyek. A levegőben kígyózó turistaösvényt németek építik, akik korábban Németországban már négy hasonló jellegűt építettek és kettőt Csehországban. Az építkezés a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve zajlik, a helyi nemzeti park felügyelete alatt.

Az építők azt ígérik, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy már szeptemberben átadják a tornyot és az egész utat a nagyközönségnek.

A síterepen található Szlovákia leghosszabb nyári bobpályája (1200 méter), amely télen is üzemel. Az elmúlt évben itt is új pályákat és lifteket építettek. A tervek szerint jövő nyárra is egy újabb liftet állítanak üzembe. A fából készült sétaúthoz is ülőlifttel lehet felmenni, ha valaki nem akar gyalogolni. A fából ácsolt körút a toronnyal együtt várhatóan fizetős lesz, a pontos árakról majd később beszámolunk.
2017.09.01. 10:26:26 szekegabi
A Strachan Panzió mellett már volt pálya, tárcsás felvonóval, csak most csinálják a beülős felvonót hozzá!
2017.09.01. 10:30:32 szekegabi
Bachledován tervek között van egy 10 férőhelyes kabinos felvonó építése is, ha jól fordít a google fordító :D :
http://www.lanovky.sk/?page=rep&...;id=1054
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »