Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új rekord! Bázisugrás sílécen 5716 méteres magasságból

2024.08.29. Bata Attila

Nemrégen hitelesítették a 34 éves brit Joshua Bregmen tavaszi kísérletét, amikor a Himalájában ugrott le siklóernyővel és sítalpakon.
A bázisugrás egy angol mozaikszó. A BASE arra a négy felületre vonatkozik, ahonnan végrehajtják az ugrást, vagyis B=Building (épület), A=Antenna (antenna), S=Span (híd) és E=Earth (föld-szikla). Ezúttal szikláról történt az ugrás sílécekkel nehezítve, amely ebben a kategóriában a legmagasabb pontról végrehajtott ugrásnak számít.

Joshua Bregmen két hetet töltött a hegyekben, hogy előkészítse és végrehajtsa ugrását. A terv az volt, hogy a Mera Peak (6476 méter) környékéről indítják az ugrást. Sílécekkel felmásztak a hegyre, majd megkezdődték az ugrás előkészítését. Egy kifutót kellett építeni a kiválasztott sziklához, amely nem volt könnyű.
Az ugrás
Közel 6000 méteres magasságban kellett a pályát megtisztítani kövektől, szikláktól és törmelékektől. A hóval is akadtak gondok, azt úgy kellett „összelapátolni” a környékről. A csoporttal olyanok is tartottak, akik már korábban megmászták a világ legmagasabb hegyét. Elmondásuk szerint a pálya előkészítése ebben a magasságban sokkal fárasztóbb volt, mint a Csomolungma megmászása. A tervek szerint olyan pályát szerettek volna építeni, ahol látványos S-kanyarokkal lehet lecsúszni, de ehhez nem voltak ideálisak a körülmények. Estére végeztek a pályaépítéssel, majd fent éjszakáztak, és reggelre hullott kb. 2 cm hó, amely valamelyest segített a gyorsulásban.
Az ugrás extrákkal
Az új magassági rekord 5715 méter, amely jelentősen felülmúlja a korábbit, amelyet a francia Matthias Giraud állított fel még 2019-ben az Alpokban.

Az egész expedíciót szponzorok és anyagi támogatás nélkül hajtották végre, kölcsönkért felszerelésekkel és használt sílécekkel. Az ugrással a helyi emberkereskedelem veszélyeire próbálták felhíni a figyelmet. A helyi sajtó szerint sem mászási, sem síelési engedélyt nem kértek az expedícióhoz, amiért vizsgálatot indítottak az ügyben.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.